Кon: Situacija će se pogoršavati u narednih mjesec dana

0

BEOGRAD – Epidemiolog i član Кriznog štaba za borbu protiv virusa korona dr Predrag Кon izjavio je danas da u “Srbiji imamo situaciju koja će se pogoršavati”, kao i da je to nazustavljiv proces u narednih nekoliko nedjelja, pa čak i do mjesec dana.

– Vidjećemo dokle će to ići, ali je suština u tome da se stalno traži neki balans – rekao je Кon.

On je naveo da neće biti potpunog zatvaranja, kao i da je uz postojanje vakcine to potpuno besmisleno.

– Postaje racionalno razmišljati da se okupljaju oni koji su zaštićeni, uz vakcinu, test ili potvrdu o preležanoj bolesti. Racionalno je razmišljati i jer oni koji žele da rade, ugostitelji recimo, moraju da rade, moraju da budu zaštićeni i da svojim primjerom pokažu šta od gostiju očekuju. Ali tu postoji etička dilema koju možemo da riješimo. Mi ne možemo da se ponašamo više kao da nema vakcine. Кad je nije bilo, zatvorite sve i to je to. Ali sada imamo vakcinu i ovo je situacija koja traži ozbiljno razmatranje – rekao je dr Кon za TV Prva.

Dodao je i da “veliki dio svijeta pribjegava nečemu što liči na pozitivnu diskriminaciju”.

– Jasno je da to onda zadire u prava i automatski se postavlja pitanje da li su takve mjere, koje čujemo iz raznih zemalja, da li su u skladu sa pravima. Ali što se tiče etike javnog zdravlja, čuvanja zdravlja ljudi, epidemiološki je to na mestu. Vi odvajate oni koji su ugroženi i osjetljivi, nevakcinisane, od onih koji su zaštićeni – kazao je član Кriznog štaba.
On je konstatovao da korona virus neće nestati, već će opstati i menjaće se i tom smislu je vakcinacija interventna mjera u domenu zaštite javnog zdravlja, a da su etički principi čuvanja javnog zdravlja ponekada u sukobu sa opštim principima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име