U Zvorniku 3D izložba najljepših stećaka u Bosni i Hercegovini

0

ZVORNIK – Druga u nizu šest planiranih izložbi Stećak.3D baziranih na savremenoj tehnologiji VR iskustva, biće otvorena 12.juna u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Zvorniku, u 18:00 sati, gdje će biti postavljena do 18.juna.

Kako prenosi Radio Osvit, nakon Zvornika izložba putuje u Zenicu, potom Banjaluku, Mostar i Stolac.

Izložbu Stećak.3D organizuje Fondacija Mak Dizdar u okviru šireg projekta „StećAR:Enhanced Vision of Stećak“ čiji cilj jeste povezivanje mladih iz Bosne i Hercegovine kroz zajednički rad na proučavanju, zaštiti i promociji kulturne baštine.

Na izložbi će biti predstavljeni neki od najljepših stećaka sa 10 lokaliteta u Bosni i Hercegovini a posjetitelji izložbe će imati priliku da dožive potpuno novo iskustvo srednjovjekovnih nekropola pogledom kroz VR naočale.Ovo virtuelno iskustvo osmislio je Zlatan Filipović, profesor multimedijalne umjetnosti i dizajna na Američkom univerzitetu Sharjahu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a Mašinski fakultet Univerziteta Džemal Bijediću Mostaru zaslužan je za izradu 3D printova.

Na web stranici https://stecakmap.info/koja je također, osmišljena i uspostavljena u okviru ovog projekta, predstavljene  su fotografije, GPS koordinate i osnovni podaci o preko dvije stotine nekropola širom Bosne i Hercegovine, koje su prikupili projektni volonteri.

Svi zainteresovani će moći pogledati izložbu svaki dan do 18. juna od 10:00 do 18:00 sati.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име