ARHIVA IRB-a SAČUVANA, NASTAVAK POSLOVANJA SLJEDEĆE SEDMICE

0

BANJALUKA – Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Dražen Vrhovac izjavio je danas da je kompletna arhiva banke sačuvana i nije oštećena u požaru, te da bi početkom sljedeće sedmice IRB trebalo da nastavi normalno da posluje.
“Dokumentacija koja je uništena u Sektoru za računovodstvo i finansije je operativna dokumentacija, a arhiva je 100 odsto neoštećena, jer se nalazi na drugim spratovima”, rekao je Vrhovac za RTRS.

On istakao da su sačuvani svi vjerodostojni i važni dokumenti IRB-a.

“Sačuvani su registratori u papirnoj formi, mjenice i ostala dokumentacija koja se čuva u protivpožarnim ormarima i server sala koja je neoštećena. Znači, nema štete koja se pokušava predstaviti u javnosti i zato molim sve da sačekaju izvještaj nadležnih organa, koji će, vjerujem, biti prezentovan narednih dana”, naglasio je Vrhovac.

On je napomenuo da se svi poslovi banke snimaju i bekapuju u serverima u elektronskom obliku, te da ne postoji vrsta štete o kojoj se spekuliše u javnosti da su ugovori spaljeni, mjenice oštećene i slično.

“Sva naša originalna dokumentacija je sačuvana, a svi ugovori postoje na više mjesta, i u Pravnom odsjeku i u Sektoru za plasmane i u Arhivi. To smo utvrdili uz prisustvo inspektora, na čemu smo insistirali baš zbog interesa javnosti”, naglasio je Vrhovac.

Vrhovac je ponovio da je najviše stradao dio drugog sprata u kojem je Sektor za računovodstvo i finansije, dok je ostali dio prostorija uglavnom zaprljan.

On je pojasnio da je IRB vlasnik dijela zgrade, odnosno drugog, trećeg, četvrtog i petog sprata, gdje se nalazi Garantni fond Republike Srpske.

“Još traje uviđaj nadležnih organa, koji bi danas trebalo da bude završen. Vjerujem institucijama i znam da će profesionalno obaviti svoj posao i sve nas obavijestiti o svemu vezanom za ovaj nemili događaj”, naglasio je Vrhovac.

Vrhovac je naveo i da je sva imovina IRB-a osigurana, a da je, kad je riječ o protivpožarnoj zaštiti, sve urađeno prema propisu i zakonu.

“Pribavili smo rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara, kojim smo svrstani u četvrtu grupu rizika od požara i shodno tome smo donijeli pravila o zaštiti od požara, plan evakuacije i Pravilnik o zaštiti od požara. Svi uređaji koji se koriste za zaštitu od požara su bili ispravni”, istakao je Vrhovac.

On je naveo da je prvi zadatak da što prije uspostave poslovni proces, da su radnici svakodnevno tu, te da su imali ideju da sami čiste, ali su angažovali profesionalnu agenciju, jer nisu htjeli da na bilo koji način ugroze nekog od radnika.

Vrhovac je zaključio da je najvažnije da u požaru, koji je prije dva dana izbio u poslovnoj zgradi IRB-a, nije bilo ljudskih žrtava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име