Banke obavještavaju klijente: Povećana naknada za plaćanje računa za struju

0
BANJALUKA – Naknada za plaćanje računa za struju do 50 KM biće veća za pola marke, a za račune veće od 50 KM naknada će biti povećana za 0,60 KM, piše portal Srpskainfo.
Tako će naknada za račune za struju koji se plaćaju na šalteru iznositi 0,70 i 0,90 KM. Povećana je i naknada prilikom onlajn plaćanja računa za struju za 10 feninga, sa 0,20 na 0,30 KM.
Ove veće naknade biće primjenjivane od 10. januara u jednoj banci koja je o ovim promjenama obavijestila klijente pismenim putem.
Na pitanje zbog čega dolazi do povećanja naknada, odgovaraju da je razlog izmjena uslova koje je banka ugovorila sa Elektroprivredom RS, i to na osnovu javnog poziva za učešće na tenderu.
– U Odluci o naknadama za bankarske usluge fizičkih lica Elektroprivreda RS je izdvojena jer je sa poslovnim subjektom banka ugovorila povoljnije uslove, a na osnovu javnog poziva za učešće na tenderu, te su na taj način dati povoljniji uslovi plaćanja u odnosu na uslove utvrđene za ostala plaćanja – dodaju u ovoj banci.
Tako recimo naknada za ostala gotovinska plaćanja na šalteru do 100 KM iznosi 1,50 KM, preko tog iznosa je 2,50 KM, a za uplatu veću od 500 KM je 3,50 KM. Primjera radi, prilikom plaćanja računa za telefon na šalteru naknada će da iznosi 1,50 KM ako je iznos do 100 KM, ili 0,30 KM ako je plaćanje onlajn i ako operater ima račun u toj banci. Ako ima u drugoj banci, onda je naknada za onlajn plaćanje 0,60 KM.
I druge banke su već počele da povećavaju naknade.
Banke u Republici Srpskoj po Zakonu o međubankarskim naknadama kod platnih transakcija i na osnovu odluke Agencije za bankarstvo RS iz avgusta imaju obavezu da izvještavaju klijente o svim naknadama za usluge povezane s platnim računom.
Prihodi banaka u Republici Srpskoj po osnovu izvršenih usluga platnog prometa imaju najveće učešće u strukturi operativnih prihoda. U prvoj polovini godine iznosili su 69,2 miliona KM ili 67,1 odsto od ukupnih operativnih prihoda, prenosi Srpskainfo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име