Bez zelenog kartona u zemlje EU i Srbiju od ponedjeljka

0

BANJALUKA – Vlasnici motornih vozila iz BiH od sutra će moći da putuju bez zelenog/bijelog kartona u zemlje EU, Švajcarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju.

U Auto-moto savezu Republike Srpske /AMS/ pozitivno ocjenjuju evropsku odluku da se vozačima iz Republike Srpske i BiH omogući putovanje u zemlje EU, te Švajcarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju bez takozvanog zelenog kartona.

“Treba nastaviti raditi na tome da se ukine obavezno posjedovanje zelenog kartona za vozače iz Srpske i BiH u svim zemljama iz Evrope”, rekao je Srni generalni sekretar AMS Republike Srpske Ranko Babić.

Babić je pozvao sve vozače iz BiH da se prije polaska na put u neku od evropskih zemalja dobro informišu o ruti kretanja, jer je moguće da neka od zemalja u tranzitu traži posjedovanje zelene/bijele karte osiguranja.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Republike Srpske Milomir Durmić rekao je Srni da godinama traje borba da se broj neregistrovanih vozila, koji se kretao između deset i 15 odsto, spusti na oko tri odsto da bi bilo omogućeno putovanje bez zelenog kartona.

On je naglasio da će za ulazak u navedene zemlje od sutra biti dovoljne registarske tablice.

“U većini zemalja EU građani Srpske od sutra mogu da putuju bez zelene karte, dok u zemljama koje nisu potpisnice sporazuma putovanje nije moguće bez zelenog kartona, kao što su Crna Gora, Makedonija, Alabanija i Turska“, rekao je Durmić.

On je rekao da su vozači u Republici Srpskoj za zeleni karton izdvajali četiri KM, ističući da je taj iznos pokrivao trošak koji su osiguravajuća društva imala za štampanje i distribuciju tog dokumenta i nije predstavljao nikakav prihod osiguravajućim kućama.

Durmić je rekao da građani BiH i Republike Srpske više ne moraju pokazivati zeleni karton na graničnim prelazima jer će se skeniranjem registarskih tablica odmah provjeravati da li je vozilo registrovano, osigurano i do kada važi registracija.

Govoreći o situaciji na tržištu osiguranja u Srpskoj, Durmić je rekao da je ono bilo malo poremećeno pandemijom virusa korona, što se odrazilo na finansijske rezultate u drugom kvartalu ove godine.

“Sada se sumiraju rezultati trećeg kvartala i očekujemo da će, što se tiče finansijskog dijela, biti negdje na prošlogodišnjem nivou. Tržište je u BiH i Republici Srpskoj nekih pet odsto manje u odnosu na isti period prošle godine“, rekao je Durmić, koji i generalni direktor “Drina osiguranja”.

Iz Biroa zelene karte u BiH početkom oktobra saopšteno je da će vlasnici motornih vozila iz BiH moći od 19. oktobra putovati bez kontrole postojanja zelene/bijele karte u zemlje EU, Švajcarsku, Andoru, Island, Norvešku i Srbiju.

Iz Biroa su precizirali da je nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanja kriterijuma i određenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u BiH potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je BiH postala članica tzv. Podsistema registarske oznake.

Potpisivanjem ovog sporazuma sa 33 biroa EU, Švajcarske i Lihtenštajna, Andore, Islanda, Norveške, Srbije, te odlukom Komisije EU od 28. septembra o primjeni direktive Evropskog parlamenta i Savjeta vlasnicima motornih vozila iz BiH je omogućeno da od 19. oktobra putuju u te zemlje bez kontrole postojanja zelene / bijele karte.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име