BiH i kandidatski status

0

Bosna i Hercegovina ponovo je, treći ili četvrti put u posljednjih par godina, “pred statusom kandidata”, što dovoljno govori o evropskom putu BiH, ali i ozbiljnosti domaćih političara i evropskih zvaničnika.

“Naša zemlja je napravila izuzetan napredak na putu evropskih integracija. Realizovali smo sve naše obaveze iz evropske agende BiH i u ovom trenutku, osim eventunalno dopunskih pitanja koja ćemo dobiti, mi nemamo drugih uslova. Dakle, nalazimo se pred kandidatskim statusom”, rekao je ovo još prije dvije i po godine Denis Zvizdić, tadašnji predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Zvizdićevih “eventualno nekoliko dopunskih pitanja” pretvorilo se u “14 ključnih prioriteta” koje BiH, realno gledajući, neće ispuniti još dugo i jedina šansa za dobijanje kandidatskog statusa je da nam Evropa progleda kroz prste, što nije nemoguće, ali jeste nerealno.

Na kraju krajeva, i dobijanjem kandidatskog statusa neće da se desi ništa jer na datum za početak pregovora, koji opet ne znači ništa za obične građane, može se čekati decenijama. Isključivi krivac za situaciju u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina kada je riječ o evropskim integracijama je sama Evropska unija, koja nema jasnu i iskrenu politiku i koja jednostavno ne želi BiH i zemlje zapadnog Balkana kao svoje članice.

U takvim okolnostima neminovno je jačanje evroskepticizma i pojave politika koje će otvoreno zagovarati prekid evropskih integracija, pa i onih regionalnih, koje se najavljuju kroz tzv. “Mali Šengen”, što se već sada nazire, posebno u Bosni i Hercegovini, gdje Bošnjaci još nisu načisto treba li nam u regionu jedno tržište od kojeg će, realno gledajući, najveću korist imati Srbija.

(AUTOR: Uroš Vukić, Nezavisne novine)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име