Bolnica Zvornik : Građanima regije Birač uskoro dostupna i magnetna rezonanca

0

ZVORNIK – U Bolnicu Zvornik u proteklom periodu isporučena je medicinska oprema u vrijednosti od oko šest miliona KM, prenosi Radio Osvit.

Prema riječima direktora , Ivana Popovića oprema je nabavljena u okviru projekta izgradnja i opremanje novog bloka bolnice i rekonstrukcija, adaptacija i opremanje postojećeg objekta. Ono što je značajno za građane regije Birač da će uskoro na raspolaganju imati magnetnu rezonancu, koja se već koristi za potrebe pacijenata koji se liječe u ovoj zdrastvenoj ustanovi.

Ovih dana očekujemo od Fonda zdrastvenog osiguranja da počne da zakazuje prve ambulantne pacijente , kao što to čini i za CT koji je takođe dostupan svim pacijentima, rekao je Popović.

Bolnica Zvornik je u prethodnom periodu dobila i dva nova sanitetska vozila , tri savremena ultrazvučna aparata, laparaskopski stub za operacije žučne kese,  jedan je za dopler krvnih sudova , drugi je ginekološki sa 4D prikazom , kao i  kardiološki ultrazvučni aparat, holtere za krvni pritisak i holter EKG. Stigla je potpuno nova oprema za laboratoriju pomoću koje se mogu raditi više usluga nego što je bolnica uradila do sada. Bolnica je dobila i ne medicinsku opremu , kao što su kreveti za porodilište i odeljenje ginekologije , te inkubatore sa lampama za bebe. Prema riječima Popovića ovo je 30 do 40 odsto od ukupne opreme koja tek  treba da stigne u Bolnicu Zvornik.

Direktor Bolnice Zvornik je naveo  da očekuje da se projekat izgradnje novog bloka završi do kraja leta ili početkom jeseni. Tada će ova zdrastvena ustanova dobiti i potpuno nove krevete za sva odeljenja i sve potrebne medicinske uređaje , kao i novoopremljene četiri operacione sale .

Zanimalo nas je da li će Bolnica Zvornik obezbjediti i hiperbaričnu komoru koja se zasniva na čistom medicinskom kiseoniku. Popović je rekao da su imali namjeru da je obezbjede, ali novim zakonskim izmjenama  Pravilnika,  na ovim poslovima treba da radi ljekar određenih grana specijalnosti , koji mora završiti subspecijalizaciju u trajanju od najmanje dvije godine. U budućnosti ćemo težiti tome, rekao  je Popović i dodao da će nekog od ljekara bolnica poslati na subspecijalizaciju i nakon toga obezbjediti novčana sredstva za kupovinu superbarične komore.

Popović se osvrnuo i na izgradnju  novog objekta  Bolnice Zvornik. On je rekao da radovi teku planiranom dinamikom te da im sada  radove otežavaju vremenski uslovi. Sada je i “ golim okom” vidljiv napredak . Novi blok bolnice će iznositi oko 3500 do 4000 m2. Zaista sam ponosan, da se ovakav blok bolnice gradi u Zvorniku, i da je nabavljen veliki broj opreme u ovom teškom vremenu pandemije virusa korona . Svi zaposleni u našoj ustanovi pružaju svoj maksimum kako bi pacijenti imali adekvatnu uslugu , a sve na jednom mjestu, naglasio je Popović.

Direktor Bolnice Zvornik je pojasnio da će u prizemlju novog bloka biće rapoređene prijemne ambulante , na prvom spratu biće prošireno odeljenje hirurgije , sa ortopedijom i urologijom,  na drugom spratu  odeljenje onkologije, kao i služba patologije. Na trećem spratu će biti odeljenje za internističke grane sa kardilogijom i službom za infektivnim bolestima i drugim potrebnim službama.

Stara zgrada Bolnice koja je stara više od 50 godina je rekonstruisana ali i dalje imamo problem sa velikim brojem kreveta po jednoj sobi . Danas u prostoru od 15 do 20 kvadrata imamo četiri do pet kreveta, a u novom bloku sa sobama od 15 kvadrata imaćemo komforniji prostor sa dva kreveta, što će našim pacijentima mnogo značiti, dodao je direktor Bolnice Zvornik Ivan Popović.

(Radio Osvit)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име