BRATUNAC: ČESTI KVAROVI NA DIJELU MREŽE ZA NAVODNJAVANJE

0

BRATUNAC – Projekat navodnjavanja poljoprivrednih površina u bratunačkoj opštini realizovan j prije četiri godine, obuhvatio je skoro cijelo područje koje se obrađuje i koštao 10 miliona KM, ali su u jednom dijelu opštine česti kvarovi i sistem nije u funkciji, pa u opštini od nadležne firme očekuju prijedlog za otklanjanje kvarova.

Sredstva za tu namjenu obezbijedila je Vlada Republike Srpske.

Garancija za izvedene radove je istekla, a stalno dolazi do pucanja cijevi i korisnici nisu u mogućnosti da navodnjavaju svoje malinjake i druge plantaže povrća i voća.

Načelnik opštine Srđan Rankić kaže da ukupno 750 poljoprivrednika koristi sistem navodnjavanja i da se dnevno prijavljuje desetak kvarova na manjem dijelu mreže, dok većina korisnika nema problema sa navodnjavanjem.

“Prema saznanjima jedan od izvođača radova na manjem dijelu sistema ugradio je cijevi lošijih i neodgovarajućih osobina za taj sistem i one pucaju pod većim pritiskom, što je dovelo do potpunog prekida navodnjavanja u pojedinim dijelovima opštine”, ističe Rankić.

On upozorava da se sistem za navodnjavanje mora racionalnije koristiti, te da su utvrđene neke zloupotrebe i nezakonitosti u korištenju ovog sistema, što se mora spriječiti i sankcionisati.

Rankić kaže da preduzeće DOO “Malina” upravlja sistemom za navodnjavanje i da očekuju izvještaj sa prijedlozima za otklanjanje kvarova, saniranje sistema za navodnjavanje i rješenjima za otklanjanje zloupotreba i racionalnije korištenje kapaciteta za navodnjavanje.

S ciljem podrške poljoprivrednicima i kao vid obeštećenja za prošlogodišnje štete od grada opština je ove godine oslobodila poljoprivrednike plaćanja vode za navodnjavanje, što neki pojedinci zloupotrebljavaju i to se mora spriječiti da bi svi poljoprivrednici mogli koristiti sistem i navodnjavati svoje usjeve i voćnjake.

Rankić je dodao da, shodno zahtjevima, opština pruža podršku za proširenje sistema za navodnjavanje kako bi bio od koristi što većem broju poljoprivrednih gazdinstava.

Uzgajivač malina Miloš Pavlović kaže da navodnjavanje i prihranjivanje plantaža kroz sistem navodnjavanja mnogo znači u fazi zrenja maline i da će on i mnogi biti uskraćen za tu mogućnost.

“To će se negativno odraziti i na kvalitet i količinu roda, ali sistem ne funkcioniše u tom dijelu opštine i svi ćemo pretrpjeti štetu zbog neodgovornosti izvođača radova, ali i pojedinih korisnika sistema za navodnjavanje”, rekao je Pavlović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име