BRATUNAC: OTVOREN POLJOPRIVREDNI SAJAM “DANI MALINE”

0

BRATUNAC – Tradicionalni 14. Sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma “Dani maline” na kojem učestvuje 30 izlagača iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ otvoren je danas u Bratuncu.

Sajam je otvorio direktor Agencije za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Predrag Skladojević koji je istakao da je Bratunac lider u proizvodnji maline u Srpskoj i da od 3.500 tona ovog voća, koliko se godišnje proizvede u Srpskoj, 35 do 40 odsto proizvedu bratunački malinari.

On je istakao da je Bratunac rekorder i po broju uzgajivača maline.

Sladojević je naveo da je ovogodišnji agrarni budžet u Srpskoj 75 miliona KM i da je dodatno obezbijeđeno još 31,5 miliona za podsticaje u poljoprivredi za ovu godinu, te najavio dalje podsticaje malinarima i voćarima uopšte.

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić zahvalio je svim učesnicima i sponzorima Sajma, istakavši poseban doprinos Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koje je i pokrovitelj ove privredne manifestacije.

On je podsjetio da je grad prošle godine desetkovao rod bratunačkih malinara i da ih je opština ove godine oslobodila plaćanja usluga navodnjavanja, kako bi ih rasteretila bar dijela troškova zbog umanjenih prihoda.

Rankić je najavio dalju podršku malinarima i malinarstvu u ovoj opštini koje je od izuzetnog značaja za opstanak i razvoj sela, ali i zadržavanje stanovništva na ovom prostoru.

Otvaranju ovog dvodnevnog sajma prethodio je kraći kulturno umjetnički program i nastup lokalnog Kulturno-umjetničkog društva “Most”.

Nakon otvaranja posjetioci su obišli štandove 30 izlagača, koliko ih učestvuje, a osim bratunačkih, svoje proizvode su predstavili i izlagači iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i FBiH.

Proglašeni su i vlasnici najboljih malinjaka u bratunačkoj opštini i uručene su im nagrade.

Stručna komisija prvu nagradu od 500 KM i zahvalnicu za najbolji malinjak dodijelila je Aleksandru Pavloviću iz bratunačkog sela Lipenovići čiji malinjak je u vlasništvu njegovog oca Radovana.

Drugu nagradu i 300 KM dobio je Ivan Stojanović, a treće mjesto i 200 KM osvojio je Žarko Mićić.

Pavlović je ovom prilikom zahvalio za nagradu i rekao da je malinjak porodično gazdinstvo i da njih šest članova porodice stalno brinu o njegovom održavanju, a u sezoni berbe angažuju još šest radnika.

“Naš malinjak je površine četiri dunuma sa rjeđim zasadom od ukupno 4.500 sadnica maline. Već deset godina bavimo se uzgojem ove kulture i imamo godišnji prinos od sedam do osam tona kvalitetne maline”, rekao je Pavlović.

On je istakao da ovogodišnja otkupna cijena maline još nije poznata iako je berba počela i kaže da uzgajivači očekuju da će ona iznositi 10 KM za kilogram i da bi niža cijena proizvodnju učinila nerentabilnom, imajući u vidu višestruka poskupljaenja đubriva i preparata kojima se malinjaci tretiraju.

U okviru “Dana maline” danas je priređena i gasto-izložba kolača od maline.

Za 16.00 časova najavljen je izbor najboljeg kolača i nagrađivanje osvajača prva tri mjesta ovog takmičenja nazvanog “S malinom u slast, malini u čast”.

Sajamski program obogaćen je i kulturnim programom i večeras u 20.00 časova u bratunačkoj bioskopskoj sali Narodno pozorište Republike Srpske izvešće predstavu “Sinovi umiru prvi”, reditelja Marka Misirače.

U okviru sajamske manifestacije sutra će na Rajskoj plaži pored Drine kod Bratunca biti priređen još jedan gastro sadržaj, priprema i izbor najboljeg kotlića, odnosno riblje čorbe ili “kotlićijada”.

Predviđene su i nagrade za najbolje kuvare na toj manifestaciji, kojom će sajam biti zatvoren.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име