BRATUNAC: USVOJEN NACRT BUDŽETA OD 15,1 MILION KM

0

BRATUNAC – Odbornici Skupštine opštine Bratunac usvojili su većinom glasova nacrt opštinskog budžeta za 2023. godinu od 15.121.300 KM, koji je za 25 odsto veći u odnosu na ovogodišnji rebalansirani budžet od 12.711.850 KM.

Nacrt budžeta upućen je na javnu raspravu, čime se daje mogućnost građanima, firmama, ustanovama, udruženjima i organizacijama da daju prijedloge i ulože amandmane na ovaj dokument.

Šef opštinskog Odsjeka za finansije Danijela Mrakić rekla je da je do povećanja budžetskog iznosa za iduću godinu došlo zbog povećanog priliva sredstava od PDV-a i kreditnog zaduženja.

Prije nacrta budžeta za iduću godinu odbornici su usvojili i nacrt rebalansa budžeta opštine Bratunac za ovu godinu, kojim je budžet uvećan sa prvobitnih 11.996.000 KM na 12.711.850 KM.

Kako je obrazloženo, do rebalansa je došlo radi usklađivanja raspodjele sredstava obezbijeđenih u budžetu u većem iznosu u odnosu na plan radi povećanja prihoda od PDV-a, a uvećanje budžeta biće iskorišteno za socijalne potrebe i izmirenje obaveza i pružanja pomoći socijalnim kategorijama, ugroženim i bolesnim stanovnicima ove opštine kao i ratnim vojnim invalidima.

Zamjenik načelnika opštine Bratunac Branislav Trišić, koji je prije nekoliko dana preuzeo dužnost od opozvanog Srđana Rankića, rekao je da je opština u lošem finansijskom stanju, stvorene su mnoge neopravdane obaveze i zaposlen veći broj ljudi, što je uticalo do porasta dugovanja za 600.000 KM u odnosu na 2020. godinu kada je Rankić preuzeo dužnost.

Trišić je najavio izradu posebnog plana za sanaciju stanja u opštinskom budžetu.

Na današnjoj sjednici odbornici su korigovali neke ranije odluke na osnovu sudskih presuda.

Budući da je Okružni sud u Bijeljini donio presudu da je raniji potpredsjednik Skupštine ove opštine Desimir Vulić nezakonito smijenjen, danas je dato obrazloženje i Vulić je ponovo smijenjen sa te dužnosti tajnim glasanjem, a na tu dužnost izabran je Radenko Milanović.

Danas je smijenjen i vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Bratunac Helena Grujić, a na tu dužnost imenovana je Violeta Grujić.

Obrazloženo je da Helena Grujić nema odgovarajuću stručnu spremu za obavljanje dužnosti direktora.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име