CIK planira do subote utvrditi rezultate izbora, ali i to je pod upitnikom

0

SARAJEVO – Glavni centar za brojanje glasova u Zetri danas je ušao u šesti dan ponovnog brojanja glasova na izborima za predsjednika Republika Srpska. A podsjetimo da ni za ostale nivoe još nisu završili posao.

Zamjenik direktora Glavnog centra za brojanje Adi Agić za Kliks je rekao da je završeno ponovno kontrolno brojanje glasačkih listića iz Zvornika, a danas su na redu biračka mjesta iz Prijedora.

Na pitanje kada se očekuje da svi listići budu prebrojani, Agić kaže da je prema planu Centralne izborne komisije BiH rok za završetak kompletnog procesa 22. oktobar.

– Prema planu, 22. oktobar, u subotu bi trebali imati uvrđene rezultate. Ali ne znamo šta će se desiti u međuvremenu odnosno hoćemo li imati nove naredbe za ponovno brojanje – izjavio je.

Na pitanje zašto naprimjer u Kantonu Sarajevo već danima postotak prebrojanih glasova stoji na 88,56, Agić je kazao da je to zbog posljednje naredbe CIK o novom kontrolnom brojanju 123 vreće sa glasačkim listićima sa više od 70 redovnih biračkih mjesta za nivo Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH, Parlament FBiH, Narodna skupština RS i Skupštine kantona.

Sagovornik je rekao i da Glavni centar radi s kapacitetima s kojima raspolaže i da imaju dovoljan broj ljudi koji rade na brojanju.

– Kako završavamo određene aktivnosti, tako to osoblje prebacujemo na brojanje – dodao je.

Opšti izbori su održani 2. oktobra 2022. godine, a građani Bosne i Hercegovine ni 16 dana poslije nemaju utvrđene rezultate kako bi znali ko su izborni pobjednici i gubitnici.

Pravo glasa na ovim izborima imalo je 3.368.666 osoba, a glasalo je 1.705.095 građana od čega je bilo više od 400 hiljada nevažećih listića.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име