ČUBRILOVIĆ: DEJTON ZA SRPSKU TRAJNA PRAVNA I POLITIČKA KATEGORIJA

0

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izjavio je da je za Republiku Srpsku Dejtonski mirovni sporazum trajna pravna i politička kategorija, te da je Srpska u budućnosti, kao što je to činila do sada, odlučna u sprovođenju, poštovanju i očuvanju dejtonskih rješenja.

Čestitajući svim građanima Republike Srpske i BiH 26 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Čubrilović je naglasio da je sporazum okončao rat i garantovao ravnopravnost Republike Srpske i FBiH, kao dva ravnopravna entiteta u BiH, te tri konstitutivna naroda.

“Republika Srpska do danas je ostala privržena slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i zbog toga insistira da se, u skladu sa njim, revidiraju odluke kojima je Dejton u godinama mira nasilno izmijenjen. Smatramo da je Dejtonski mirovni sporazum čvrst temelj izgradnje i prosperiteta ove zemlje, na realnim i ravnopravnim osnovama”, rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma nije bilo bezbolno ni za Repubiku Srpsku, koja je ostala bez dijela teritorije, ali da je to bila žrtva da bismo živjeli u miru i da bi Republika Srpska bila međunarodno priznata, što se u Dejtonu desilo.

“Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma potvrđen je kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet Republike Srpske. Kasnijim oktroisanim odlukama visokih predstavnika u BiH ono što piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu umnogome je izmijenjeno, ali to nije dovelo do prosperiteta i funkcionalnosti institucija kako su navodili oni kada su te odluke nametali”, istakao je Čubrilović.

Jasno je, tvrdi Čubrilović, da je jedini cilj takvih odluka bio da se razvlasti Republika Srpska.

“Mi smo zbog toga odlučni da se odnosi u BiH vrate na temeljne principe koje definiše Dejtonski mirovni sporazum, koji je dovoljan okvir za ravnopravnost i razvoj svih naroda i građana i Republike Srpske i BiH”, rekao je Čubrilović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име