ČUBRILOVIĆ: Narodna skupština Srpske je reagovala na zakonit i adekvatan način

0

BANJALUKA – Reagovalo se na zakonit i adekvatan način i to je u ovom trenutku najbolji mogući odgovor na odluku odlazećeg visokog predstavnika, rekao je za ATV predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

“Narodni poslanici su pokazali su svoju ozbiljnost i odnos prema pitanju odluke visokog predstavnika. Jedinstvena reakcija, prije svega rukovodstva Srpske, koje se ogleda u jedinstvu predsjednika partija iz Srpske. Iz diskusija koje su se mogle čuti, vidi se da su i poslanici sasvim ozbiljno shvatili situaciju u kojoj se nalazimo”, rekao je Čubrilović.

“Zakoni koje smo donijeli su praktično neka iznuđena rješenja na odluku koju je odlazeći visoki predstavnik donio. Mislim da se reagovalo na zakonit i adekvatan način i da je to u ovom trenutku najbolji mogući odgovor. Drugi zakon koji podrazumijeva da će biti kažnjen svako ovaj ko negira Srpsku i vrijeđa na način da je to “genocidna tvorevina”, ko tvrdi da je to bio agresor u ratu, da je stvorena na zločinima i sve ono što podrazumijeva jednu ružnu konotaciju koja se odnosi na Srpsku. Mislim da je to jedan civilizacijski čin i pravi odgovor na ono što nam se dešava u posljednje vrijeme”, kaže Čubrilović.

On kaže da Vijeće naroda nema uslova da pokreće vitalni interes, a konačna instanca je Ustavni sud Srpske.

“Ništa nije urađeno da nije u skadu sa Ustavom i zakonima Srpske”, poručuje Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine kaže da odluka Valentina Incka neće dovesti do smirivanje političkih strasti.

“Ovakva odluka visokog predstavanika nije trebala nikome u BiH, nije uticala na smirivanje političkih strasti koje su ionako uzavrele zbog odnosa pojednih političara. Mislim na lidere stranaka i stranke iz reda bošnjačkog naroda koji nijednim svojim gestom nisu doveli da dođe do racionalnog razmišljanja u BiH. Srpska je ponudila otvoren razgovor, bez nametanja i to je dočekano “na nož”, kaže Čubrilović.

Zapaljiva retorika stiže do Bošnjaka. Već su išle prijave ka Tužilaštvu BiH, a prijetnje je dobio i Čubrilović.

“Bilo je prijetnji. Bilo je zaista mnogo prijetećih poruka i lično prijetnji i Narodnoj skupštini i institucijama i Srpskoj, ali ne možemo da se obaziremo na to. Mislim da i prijave neće ugledati svjetlost dana. Vjerujem da će prevladati razum i da nam je svima stalo da se održi mir i ne dočekamo vremena koja smo imali u bližoj i daljoj prošlosti. Moramo tražiti kompromis, nego da nam se nameću rješenje koja izaziva krize”, rekao je prvi čovjek parlamenta Srpske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име