ČUBRILOVIĆ: NOVI SAZIV PARLAMENTA I VLADA DO NOVE GODINE

0

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović očekuje da će novi saziv parlamenta biti konstituisan do Nove godine i formirana nova Vlada ako Centralna izborna komisija /CIK/ BiH uradi svoj posao onako kako je to vremenski predviđeno.

“Republika Srpska je ranije uglavnom formirala sve svoje institucije prije novogodišnjih praznika”, rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Govoreći o proteklim izborima u BiH, on je naveo da se CIK BiH upustio u nezakonite radnje, ističući da je objavljivanje preliminarnih rezultata za predsjednika Republike Srpske pokušaj CIK-a da izađe iz svega toga.

“Nikakva druga odluka nije se mogla ni očekivati, jer je to bilo vidljivo nekoliko dana nakon prebrojavanja, pogotovo onih mjesta na koje je upozoravala opozicija”, pojasnio je Čubrilović.

On je rekao da je za građane Republike Srpske i cijeli ovaj prostor važno da se izbori za predsjednika Republike Srpske privedu kraju na zakonit način.

“Vjerovatno će to doživjeti sudski epilog, a tek po okončanju sudskih procesa možemo u potpunosti reći da smo završili ovaj izborni proces”, istakao je Čubrilović.

On je rekao da CIK ne može sebe amnestirati ni po jednoj nepravilnosti koja je eventualno pronađena.

“CIK je odgovoran za biračke odbore. Kod izuzimanja materijala morali su da konstatuju nekakve nepravilnosti, a ne nakon 20 dana po preuzimanju vreća da ima oštećenih, da nedostaje materijala, da nisu zapisnici zaprimljeni, te da nisu u skladu sa sadržajem u vrećama”, kaže Čubrilović.

On je rekao da skup u Banjaluci koji je nedavno organizovao SNSD i koalicioni partneri govori o tome da građani Republike Srpske žele da se situacija u vezi sa izborima smiri i da se okrenu svojim poslovima.

“Sada svi trebamo prihvatiti ono što je evidentno i činjenično i ponašati se u skladu s tim”, istakao je Čubrilović.

Komentarišući Prijedlog budžeta Repubike Srpske za 2023. godinu, koji će biti razmatran na posebnoj sjednici Narodne skupštine 2. novembra, Čubrilović je rekao da je socijalna komponenta jedna od najvažnijih komponenata budžeta, ističući da nije zanemaren ni razvojni dio budžeta.

“Predloženi budžet biće odraz ukupnih ekonomskih prilika, ne samo u Republici Srpskoj, već i u BiH kao jedinstvenom ekonomskom prostoru”, istakao je Čubrilović.

On je rekao da je za svaku pohvalu to što su službe i Vlada Republike Srpske pripremile budžet i uspjele da ga uokvire u potrebe budžetskih korisnika i svih koji očekuju podršku iz budžeta.

Čubrilović je rekao da na današnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma nije prihvaćen prijedlog zaključka PDP-a o potrebi da Vlada Republike Srpske dostavi informaciju parlamentu o formiranju Vojske Republike Srpske, ističući da je riječ o pokušaju politizacije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име