ČUBRILOVIĆ: RAZGOVOROM U BiH PREVAZIĆI POSTOJEĆE PROBLEME

0

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je danas u Banjaluci da se u BiH mora razgovarati s ciljem prevazilaženja političkih i ekonomskih problema i očuvanja dejtonske strukture.

“Javnosti u BiH je jasno da štošta nije u redu u posljednjih nekoliko mjeseci, a pogotovo od nametanja izmjena Krivičnog zakonika BiH što je uradio bivši visoki predstavnik Valentin Incko”, rekao je Čubrilović u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je naglasio da je to dovelo do pogoršanja političke i ekonomske situacije.

“Sve je postalo napeto i nepredvidivo s tendencijom pogoršanja, a da je to tako potvrđuju i razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH u Neumu, gdje nisu prisustvovali predstavci Srpske, tako da teret nepostizanja dogovora sada ne može biti na njima”, rekao je Čubrilović.

On je naglasio da nosioci vlasti u BiH ne smiju biti neodgovorni i ostavljati probleme budućim generacijama, te da do sada nema dijaloga protagonista političkog nivoa u BiH, što nije dobro.

“Ako hoćemo da prevaziđemo stanje u kome se nalazimo, moramo razgovarati. Zato je neko morao prvi inicirati razgovore u BiH na način kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom”, rekao je Čubrilović i podsjetio da je BiH odavno množina dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Čubrilović kaže da je Republika Srpska prepoznala težinu aktuelnih problema i osjećala se pozvanom da otvori razgovore o političkim i ekonomskim problemima u BiH.

“Zato je i zakazana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Time želimo doprinijeti prevazilaženju problema. Činjenica je da je Narodna skupština Republike Srpske i do sada otvarala debate o situaciji u BiH,donosila zaključke i ostale akte u kojima je nudila dijalog ostalima”, naveo je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, za sve inicijative Republike Srpske nije bilo adekvatnog odgovora iz Federacije BiH /FBiH/.

“I izjave stranaca su bile nemušte i opravdavale su ponašanje bošnjačke političke elite. Srpska je nupitna dejtonska činjenica i zato smo u Narodnoj skupštini zakazali razgovore. Zato nema opravdanja da se ne učestvuje na ovoj sjednici”, rekao je Čubrilović.

On je dodao da je Republika Srpska spremna na bilo kom mjestu da učestvuje u dijalogu sa predstavnicima FBiH, a potom i u institucijama BiH.

On je napomenuo da se lider SDA Bakir Izetbegović nije odazvao pozivu za današnju sjednicu, ali da je dostavio pismo u kome nije propustio priliku da postavi uslove.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име