Čubrilović: Skupština ne iskače iz ustavnih okvira, rješenje je kompromis svih u BiH

0

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je rješenje u BiH kompromis svih naroda, ali da, nažalost, nema odgovora iz političkog Sarajeva iako iz Srpske već nekoliko mjeseci postoje pozivi na dijalog.

Čubrilović je za beogradske “Večernje novosti” rekao da je na tom planu otvoren proces vraćanja nadležnosti na nivo Srpske sa nivoa BiH, jer se želi razgovor sa drugom stranom u BiH.

On je ocijenio da nisu tačne optužbe političkog Sarajeva da Skupština ruši BiH usvajanjem dokumenta u vezi sa vraćanjem nadležnosti.

“Narodna skupština kao najviši zakonodavni organ Srpske i sastavni dio dejtonske BiH štiti ustavnost i zakonitost, ali i interese Srpske i srpskog naroda”, naveo je Čubrilović.

On je rekao da Skupština ni slučajno ne iskače iz ustavnih okvira, te da su sve njene odluke i zakoni, koje većina medija u Federaciji BiH “krsti” kao neustavne, u skladu su sa Ustavom BiH i Ustavom Srpske.

“Navešću usvajanje Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Srpske (VSTS). Po Ustavu BiH, pravosuđe je u nadležnosti entiteta i Srpska ne pokušava da preuzme ništa što joj ne pripada. VSTS Srpske je postojao i ranije sve dok ga 2002. nije ukinuo visoki predstavnik u BiH i nametnuo Zakon o VSTS BiH, te nam na taj način oduzeo ovlašćenje”, objasnio je Čubrilović.

U vezi sa najavljenim sankcijama rukovodstvu Srpske i njenim političkim predstavnicima zbog posljednjih odluka Skupštine, Čubrilović je rekao da su na tom planu prisutni nepoznavanje odnosa unutar BiH i olako donošenje zaključaka koje ništa ne koštaju one koji ih donose.

On je rekao da to ostavlja posljedice na odnose unutar naroda u BiH, kao i da nakaradno gledanje stranaca na unutrašnja dešavanja u BiH i sankcije nikada i nikome ništa dobro nisu donijele, pa ni onima koji ih traže.

Čubrilović je istakao da su nekorektne i zlonamjerne priče i zaključci da je SNSD-u i njegovom lideru Miloradu Dodiku dopušteno da “privatizuju” Skupštinu.

“Rad svakog zakonodavnog organa, bilo gdje u svijetu ‘diktira’ parlamentarna većina. SNSD ima najveći broj poslanika i potpuno je logično da je njihova politička snaga unutar Narodne skupštine najjača. Tu ni slučajno nije riječ o bilo kakvoj privatizaciji parlamenta”, rekao je Čubrilović.

Kada je riječ o pristiglom upitniku Skupštini iz OHR-a, Čubrilović je naveo da do danas nije dobio sličan dopis u kome su narodnim poslanicima upućena pitanja, i to ona za koja nije siguran da li je riječ o intervjuu, anketi ili o ispitivanju javnog mnjenja.

“S obzirom da se u adresi na koju treba vratiti odgovore navodi riječ ‘upitnik’, mislim da je neki činovnik u OHR odlučio da se bavi istraživanjem javnog mnjenja. Jer je pitati poslanike zbog čega su radili svoj posao, diskutovali i donosili odluke, u najmanju ruku nedopustivo”, ocijenio je Čubrilović.

On je istakao da su saslušavanja poslanika u Tužilaštvu BiH zbog odbacivanja odluka visokog predstavnika pritisak na Narodnu skupštinu da ne vrši svoju ustavnu ulogu, kao i pokušaj zastrašivanja.

Svaka posebna sjednica parlamenta, kaže Čubrilović, bila je promocija Srpske, na njima je došla do izražaja zaštita vitalnog i nacionalnog interesa Srpske. “Srpska je postala vidljivija i na nivou BiH, te presudna u donošenju veoma važnih i bitnih odluka”, zaključio je Čubrilović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име