Čubrilović: Sloboda novinarstva ne smije biti ugrožena

0

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas svim novinarima i zaposlenima u medijima 3. maj – Svjetski dan slobode medija u želji da sačuvaju slobodu i objektivnost, te da se u službi istinitog informisanja javnosti drže pravila svoje profesije, prenoseći informacije tačno, istinito i pravovremeno.

Čubrilović je istakao da je zakonodavni okvir Srpske dovoljno širok da garantuje medijske slobode i uvažava medijske stavove, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

– Sloboda novinarstva ne smije biti ugrožena, ali i odgovornost medija i istinitost i objektivnost ni na koji način zloupotrijebljena. Nažalost, u medijskom prostoru mnogo je lažnih portala i žutila, koji ugrožavaju većinu časnih novinara. Zato bi regulisanje ove oblasti i predan rad na podizanju odgovornosti u toj sferi morao biti zajednički zadatak, ali i prvenstveni cilj svih nas, prije svega same medijske zajednice – navodi se u čestitki Čubrilovića.

On se zahvalio medijima i novinarima na predanom praćenju rada Narodne skupštine i rekao da je uloga profesionalnih medija u svakom društvu veoma važna, jer je korektiv svake vlasti i njen najbolji saradnik da ispravi eventualne loše poteze.

– Zato naš zajednički zadatak jeste da mediji ostanu profesionalni, da ne bude cenzure i da se zaustavi njihova tabloidizacija. Nažalost pandemija virusa korona, koja traje duže od godinu, ekonomski je pogodila i rad medija i novinara, koji su i u njoj, kao i u svim drugim vanrednim prilikama i okolnostima, bili na visini zadataka, realno i istinito prenoseći informacije građanima Srpske, i bez kojih bi i ova naša borba bila nemoguća – rekao je Čubrilović.

On je novinarima i svim zaposlenima u medijima poželio da sačuvaju slobodu, da se bore i izbore za poštovanje principa slobodnog i objektivnog novinarstva, ali i za svoje ekonomske, socijalne i radne slobode.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име