Cvijanović: Imenovanje Šmita neusklađeno sa Dejtonskim sporazumom

0
BANJALUKA – Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je, da je imenovanje Krisijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH sporno.

 

Nakon sastanka sa predsjednicima odnosno predstavnicima stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj, povodom imenovanja Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH, Cvijanovićeva je da je cilj da se stane u zaštitu međunarodnog prava i Dejtronskog sporazuma.

Ona je rekla da strane potpisnice treba da budu saglase o imenovanju, a da se ono potom potvrđuje rezolucijom Savjeta bezbjednosi UN.

– Samo je imenovanje bilo u skladu sa tim, sve ostalo su trikovi. Sve to pokazuje nedosljednost i licemjerne međunarodne zajednice. Mi ne miženo prihvatiti ovako imenovanje i to je jasna poruka današnjeg sastanka – rekla je Cvijanovićeva i za sutra najavila satanak sa strankama opozicije u Srpskoj.

Cvijanovićeva je istakla da se nelegalno mimo procedura pokušava imenovati novi visoki predstavnik.

“Razumijemo da je Valentin Incko ovdje godinama bez kredibiliteta, ali to ne znači da se pri izboru novog visokog predstavniak treba da zaobiđu jasno propisane procedure”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je navela da će sutra na sastanaka pozvati predstavnike političkih stranaka iz opozicije, da čuje i njihovo mišljenje o ovom pitanju.

Današnjem sastanku je prisustvovao i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, te lideri SNSD-a Milorad Dodik, SP-a Petar Đokić, Demosa Nedeljko Čubrilović, NDP-a Dragan Čavić, Narodne partije Srpske Darko Banjac, te predstavnik Ujedinjene Srpske Siniša Vidović.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podnio je juče ostavku koju je prihvatio Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira u BiH i na njegovo mjesto imenovao njemačkog političara Kristijana Šmita.

Ruska Federacija bila je protiv. U saopštenju se ističe da Šmit neće imati legitimitet bez odluke Savjeta bezbjednosti UN.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име