DEMOS: PETROVIĆEV POPULIZAM OBIĆE SE O GLAVU RADNICIMA

0

BIJELJINA – Klub odbornika Demosa u bijeljinskom gradskom parlamentu ističe da je odluka o zabrani rada nedjeljom za trgovine području grada zahtijevala detaljniju analizu, a da se iz svega do sada viđenog stiče utisak da je posrijedi “samo populizam gradonačelnika Ljubiše Petrovića, koji će se na kraju samo radnicima obiti o glavu”.

U Klubu smatraju da ta odluka sadrži niz manjkavosti, zbog čega izražava sumnju u njen pozitivan ishod, što su i istakli u skupštinskoj diskusiji.

“Demos je od svog osnivanja opredijeljen za zaštitu prava radnika, ali ova odluka daleko je od tog rješenja. Prvenstveno smatramo da se zabranom rada nedjeljom neće stati u kraj izrabljivanju radnika od neodgovornih poslodavaca, što se može vidjeti po njihovim prvim izjavama nakon usvajanja odluke. Poslodavci već najavljuju da će ići u dva pravca – ili će smanjiti lične dohotke ili će smanjiti broj radnika”, saopšteno je iz bijeljinskog Demosa.

U saopštenju je navedeno da je negativne prognoze u Skupštini iznijela i odbornik Mirjana Orašanin, čija je analiza pokazala da će ova odluka dovesti do otkaza i smanjenja prihoda.

“Iz tog razloga, stav Kluba odbornika Demosa je da je prijedlog prepun manjkavosti, površan, bez konsultacije struke i adekvatnih uporišta u praksi.
I pored svega toga, klub odbornika Demosa je u dogovoru sa koalicionim partnerima podržao navedeno rješenje, što se ne može reći za pojedine odbornike opozicije”, navedeno je u saopštenju.

Iz ovog odbora ističu “licemjerstvo mladog odbornika Miloša Stanišića /DNS/, koji je prije glasanja o ovom prijedlogu napustio salu i tako brigu o privatnom biznisu, koji mnogo zavisi od dolaska posjetilaca vikendom u Bijeljinu, stavio iznad interesa građana”.

“Smatramo da bi se položaj radnika u ovim djelatnostima dugoročno poboljšao ograničavanjem rada nedjeljom, pojačanim inspekcijskim kontrolama i plaćanjem prekovremenog i rada praznicima. DEMOS će u narednom periodu pratiti situaciju i analizirati rezultate ove odluke u Bijeljini, a za koje je odgovoran isključivo gradonačelnik kao predlagač”, napomenuli su iz ovog odbora.

Skupština grada Bijeljina odlučila je juče da trgovinskim radnjama na području grada bude zabranjen rad nedjeljom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име