DO 1. MARTA PODNIJETI ZAHTJEV ZA DODJELU PODSTICAJA ZA POVEĆANJE PLATA

0

BANJALUKA – Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske poziva sve privredne subjekte koji su isplatili povećanu platu radnicima u periodu jul-decembar 2022. godine u odnosu na mjesec početne plate, da do srijede, 1. marta ove godine, podnesu zahtjev za dodjelu podsticaja za povećanje plate radnika.

Privredni subjekt može ostvariti pravo na podsticaj za povećanje plate samo za radnike sa kojima je zasnovao radni odnos najkasnije do prvog dana za mjesec početnog iznosa plate, odnosno najkasnije 1. decembra 2021. godine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Za obračunski period jul-decembar 2022. godine, za mjesec početne plate primjenjivaće se iznos plate isplaćen za decembar 2021. godine.

Prema zakonskom rješenju, u slučaju da je radniku za mjesec početnog iznosa plate isplaćen iznos manji od važeće najniže plate u Republici Srpskoj, pri obračunu podsticaja uzimaće se trenutno važeća najniža bruto plata od 942,83 KM /neto plata 650 KM/.

Zahtjev se podnosi putem aplikacije “e podsticaj” koja se nalazi na internet stranici Ministarstva, a koja je aktivna od 1. januara do 1. marta 2023. godine kada ističe rok od 60 dana za podnošenje zahtjeva.

Nakon što aplikacija automatski potvrdi da je zahtjev ispravno popunjen i uspješno elektronski dostavljen, privredni subjekt štampa, potpisuje i ovjerava dio zahtjeva koji se odnosi na opšte podatke, te vrši njegovu dostavu Ministarstvu u pisanoj formi.

U saopštenju se navodi da zahtjev u pisanoj formi sadrži bar-kod koji se dodjeljuje nakon uspješne elektronske dostave, a smatra se podnesenim kada se Ministarstvu dostavi odštampani dio zahtjeva sa bar-kodom.

Zaključno sa današnjim danom elektronskim putem je podneseno više od 685 zahtjeva, dok je u pisanoj formi zaprimljeno 466 zahtjeva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име