DOBROVOLJNO OSIGURANJE I OSIGURANJE POLJOPRIVREDNIKA

0

BIJELJINA – Iznos od 96,02 KM predstavlja minimalnu mjesečnu obavezu poljoprivrednika komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ u ovoj godini, saopšteno je iz Fonda PIO Republike Srpske.

U Republici Srpskoj je 1.705 aktivnih poljoprivrednika komercijalnog gazdinstva.

Minimalna mjesečna obaveza osiguranika u dobrovoljnom osiguranju, kojih je na kraju prošle godine bilo 1.109, je 192,03 KM.

“Objavom zvaničnih podataka Republičkog zavoda za statistiku o prosječnoj plati u Srpskoj za 2022. godinu u bruto iznosu od 1.730 KM, stekli su se uslovi za utvrđivanje najniže osnovice za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u 2023. godini za lica koja obavljaju poljoprivrednu djelatnost u komercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima i lica u dobrovoljnom osiguranju”, navodi se u saopštenju.

Osnovicu za obračun doprinosa za poljoprivrednike u ovoj godini predstavlja 30 odsto prosječne bruto plate u Republici za prethodnu godinu.

Iz Fonda podsjećaju da se, prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, osiguranikom u obaveznom osiguranju smatra i lice koje obavlja poljoprivrednu proizvodnju i koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosilac poljoprivrednog gazdinstva pod uslovom da na dan prijave na osiguranje nije starije od 50 godina, da ima opštu zdravstvenu sposobnost i da nije obavezno osiguran po drugom osnovu.

Kada se radi o dobrovoljnom osiguranju, zakonom je propisano da lice koje nije osiguranik u obaveznom osiguranju može da se osigura na dobrovoljno osiguranje ako ima prebivalište na teritoriji Republike Srpske ili Brčko distrikta, da ima opštu zdravstvenu sposobnost i ako je starije od 15 godina i mlađe od 65 godina života.

Status osiguranika u dobrovoljnom osiguranju stiče se podnošenjem zahtjeva, a Fond PIO ga utvrđuje svojim rješenjem.

Kada su u pitanju osiguranici u dobrovoljnom osiguranju najnižu osnovicu za uplatu doprinosa u 2023. godini predstavlja 60 odsto od prosječne bruto plate u prethodnoj godini, koja iznosi 1.038 KM.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име