DODIK: ČAST MI JE ŠTO SAM SVJEDOČIO VAŽNOM DOGAĐAJU ZA STABILNOST SRBIJE

0

BEOGRAD – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu nakon inauguracije predsjednika Srbije Aleksandara Vučića da mu je bilo zadovoljstvo i čast što je mogao da svjedoči još jednom važnom događaju za stabilnost Srbije i cijelog regiona.

Čestitajući Vučiću drugi predsjednički mandat, Dodik je rekao da vjeruje da će saradnja biti nastavljena na dobrobit srpskog naroda.

“Narod u Srbiji je rekao svoje, on je po drugi put ogromnom većinom izabrao Vučića za predsjednika. Vjerujem da ćemo nastaviti da sarađujemo kako smo to do sada činili, za dobrobit našeg naroda i u Republici Srpskoj i u Srbiji i gdje god da žive”, rekao je Dodik novinarima iz Republike Srpske.

On je istakao da je pažljivo slušao sve što je rečeno i da je to dio kontinuiteta odnosa koje Republika Srpska i Srbija imaju, pozivanje na ustavno-pravni poredak u BiH, na Dejtonski sporazum i status Republike Srpske, ne vrijeđajući druge.

“Ono što je nama problem i nema veze sa današnjim događajem jeste da je međunarodni faktor `razvalio` Dejtonski sporazum i da on sad živi u nekim krhotinama, a nama pokušavaju da kažu da ruševina koju su napravili od BiH treba da bude kao neko zalaganje za Dejton”, istakao je Dodik.

On je ocijenio da je to nakaradan pristup.

“Razumio sam da je ovdje riječ o poštovanju Dejtonskog sporazuma koji podrazumijeva teritorijalni integritet BiH i unutrašnji suverenitet, kako je napisano Ustavom, a to znači Republiku Srpsku sa svim njenim kapacitetima, što je njen glavni politički cilj”, naveo je Dodik.

On je poručio da BiH izvan Dejtona za Repubiku Srpsku nije prihvatljiva.

“BiH koja ne poštuje slovo Dejtonskog sporazuma nije održiva i takva ne bi trebalo da ima podršku bilo koga. Neki koji to kreiraju sada nama pokušavaju da drže lekciju kako je to u redu, a da mi ništa ne razumijemo”, naveo je Dodik.

On je podvukao da svaka promjena u BiH mora da bude dogovor tri naroda, a ne kamuflaža međunarodne zajednice.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na posebnoj sjednici Skupštine Srbije položio zakletvu za drugi predsjednički mandat.

Svečanosti su, osim Dodika, prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име