Dodik istakao: Srpska finansijski stabilna uprkos izazovnoj godini

0
BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će ova godina iz niza razloga biti izazovna i teška, ali da Srpska ulaže napore da sačuva radna mjesta, održi finansijsku stabilnost i normalno funkcionisanje.

Dodik je istakao da je trenutno zabilježen rekordan broj zaposlenih u Republici Srpskoj, 289.000, dok je prije desetak godina bilo duplo manje.

“U vrijeme kada sam bio premijer Srpske zaposlenih je bilo oko 140.000. Kada smo preuzeli vlast naš domaći proizvod u apsolutnom iznosu iznosio je 4,1 milijardu, a danas je 13 milijardi”, rekao je Dodik sinoć za ATV.

On je podsjetio i da su neto plate u Republici Srpskoj prošle godine povećane za 13,9 odsto.

“Na pravi način parirali smo inflatornim udarima koji su bili veoma teški, tako što smo više od 650 miliona KM uložili u sanaciju inflatornih udara kroz povećanje plata, socijalne intervencije, jednokratne podrške i drugo”, naveo je Dodik.

On je naglasio da je u ovom mjesecu Vlada Republike Srpske obezbijedila sredstva za isplatu penzija, što iznosi između 130.000 i 140.000 na mjesečnom nivou, te podsjetio da je 1998. godine ukupan godišnji nivo isplata penzija bio 9,6 miliona.

“Danas je prosječna plata u Republici Srpskoj 1.211 KM i to nije rezultat samo inflacije, kako neki žele da pokažu, nego i naših uloženih napora u borbi protiv inflacije”, napomenuo je Dodik.

Kada je riječ o energetici, Dodik je istakao da Republika Srpska u normalnim okolnostima ima sigurnu proizvodnju električne enrgije, dovoljnu za potrebe stanovništva Srpske.

“Ostaćemo fokusirani i na redovno snabdijevanje naftom i naftnim derivatima. Nismo veliki zavisnici od gasa, te ćemo pokušati da razvijemo neke druge alternativne izvore energije, kao što je vjetar, sunce i drugo”, naveo je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska proizvodi i dovoljne količine hrane, te da je plan da se napravi mehanizam da proizvođači koji koriste republičke podsticaje svoje proizvode prvo ponude domaćem tržištu.

“Subvencije za poljoprivrednu proizvodnju smo sa 70 miliona KM povećali na 180 miliona KM i ovih dana sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača razgovara se o tome kako na pravi način modelirati pravilnik o raspodjeli, koji će zadovoljiti što veći broj proizvođača”, istakao je Dodik.

Kada je riječ o akcizama na gorivo, Dodik je napomenuo da je potrebno dobro analizirati situaciju, pa onda odlučiti o njihovom ukidanju.

“Akcize na naftu i naftne derivate idu isključivo na izgradnju i održavanje puteva, auto-puteva i osnovica su za zaduživanje kod evropskih banaka, kada razmatraju da li da odobre kredit za izgradnju auto-puta”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je to veoma osjetljivo pitanje, te da bez obzira na to što država ima potrebu i za većim stopama to u ovom trenutku nije moguće imati.

“Ali, isto tako ne smije ni da ih ukine zbog sebe i zbog budućnosti, te ako želimo da dalje gradimo auto-puteve, onda akcize moramo zadržati bar na ovom nivou na kojem su sada”, rekao je Dodik.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име