Dodik: Jednokratna pomoć od 100 KM za borce, mlade i penzionere

0

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je jednokratnu pomoć od 100 KM borcima, mladima od 18 do 30 godina i penzionerima.

“Ne prestaje naša obaveza. Smatramo da je neophodno prihvatiti inicijativu za jednokratnu podršku koju bi trebali isplatiti do kraja trećeg kvartala. Budžet će morati da obezbijedi oko 50 miliona maraka”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je politička situacija u Srpskoj stabilna.

“Politička situacija u Republici Srpskoj je institucionalna i veoma stabilna. Bez vidiljiv mogućnosti da bude ugrožena. Politička situacija na nivou BiH ostaje i dalje složena”, naveo je Dodik.

On je kazao da je Srpska finansijski stabilna, te da neće biti dodatnih zaduživanja.

“Ekonomska situacija na nivou Republike Srpske je stabilna. Inflacija je rezultat globalnih potresa, međutim, mi i dalje ovdje bilježimo stabilne rezultate, a oni su isključivo vezani za to da je naš ukupan dug smanjen. Da danas iznosi 48 odsto domaćih proizvoda to je ukupan, konsolidovan dug svih javnih organizacija budžeta Srpske. Javni dug koji mi imamo, odnosno dug budžeta je 39,7, obje stope su najmanje koje imamo u regionu. Republika Srpske ne povećava svoju zaduženost. Mi smo konstatovali da Srpske nija zaduženo, prezaduženo društvo, da je stabilno u tom pogledu i krećemo se u okvirima ispod stopa zaduženost koje je Evropska unija još ranije utvrdila kao mjera za svoju fisikalnu konsolidaciju. Dali smo podršku Vladinim mjerama, te tražimo da Vlada do iduće sjetve obezbjedi dovoljne količine roba i materijalna radi stabilno snabdijevanja stanovništva”, istakao je Dodik te poručio:

“Vlada Srpska je obezbijedila povećanje plata za 10 odsto. Što na godišnjem nivou znači da će za povećanje penzija trebati izdvojiti dodatnih 84 miliona, za plate 58 miliona, za borce 14 miliona, socijalnu zaštitu 3 miliona”, zaključio je Milorad Dodik.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име