Dodik nakon sastanka sa ministrima: Moramo se otarasiti neradnika u javnoj upravi

0

BANJALUKA – Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da je sa novoimenovanim ministrima razgovarao o izazovima u vremenu koje dolazi kao i o obavezama i odgovornosti Vlade u cjelini i minsitara koji će raditi svoje poslove.

Dodik je nakon sastanka najavio čistku u javnim institucijama.

“Moramo da se otarasimo ljudi koji nisu zahvalni da rade na mjestima u javnoj upravi. Počećemo da čistimo sve one koji se vode da su zaposleni, a nisu zaposleni. Ima takvih”, rekao je Dodik.

Podsjetio je da je u Vladi zanačajan broj novih ljudi, to traži novi dinamiku koju žele da dogovore.

„Prioritet je očuvanje političke stabilnosti, želimo da sačuvamo socijalni mir, da obezbijedimo i ojačamo radna mjesta u Srpskoj, da se usmjerimo na investicije koje će dati rast domaćeg proizvoda“, izajvio je Dodak.

Republika Srpska je spremna za rast  makrokenomskih vrijednosti. Podjsetio je da je prosječna plata u Srpskoj 1.211 KM, što govori o tome da je plata stalno raste i, kako kaže, žele da očuvaju tu poltiku rasta.

„Jačanje potencijala Republike Srpske je nešto što je najvažnije, danas smo razgovarali šta bismo uradili da bi se bolje upravljalo sektorima. Nastavićemo našu poltiku očuvavnja ustavne pozicije, prestanak vraćanje bilo kojih nadležnosti i vraćanje nadležnosti koje su nam oduzete“, rekao je Dodik.

Što se tiče FBiH, Dodik kaže da treba dogovoriti svaku vrstu ekonomske i infrastrukturne saradnje.

Takođe je rekao da će, nakon izbora Savjeta ministara BiH, Vlada Srpske zatražiti zajedničku sjednicu kako bi se potvrdile određene politike i prioriteti. Najavio je i zajedničku sjednicu Vlada Srpske i Srbije.

Govoreći o Kristijanu Šmitu, Dodik je rekao da se stav o njemu ne mijenja.

“Bilo koja nametnuta odluka neće biti sprovedena. Ostajemo pri stavu da je on nelegitiman”, rekao je Dodik i ponovio da će se instistirati na poštovanju Dejtonskog sporazuma.

“Dio međunarodnog prava je Dejtonski sporazum i on je garantovan od najvećih zemalja i oni imaju podijeljene mišljenje o tome. PIK koji se pojavljuje ovdje je antiustavan i antidejtonski, njihove odluke nisu važne i mi njih nećemo preatiti”, naglasio je predsjednik Srpske.

Cvijanović: Obaveza je da radimo kao tim

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da podržava novoizabranu Vladu Republike Srpske s kojom će zajednički i koordinisano raditi s ciljem rješavanja svih problema stanovništva Srpske i BiH.

Cvijanovićeva je čestitala premijeru Radovanu Viškoviću i ministrima na izboru, te izrazila zadovoljstvo što je Srpska ponovo, brzo, u zadatim rokovima i ekspresno, sprovela izborne rezultate i izabrala svoju izvršnu vlast.

“Tako možemo nastaviti aktivnosti na planu infrastrukturnog i ekonomskog jačanja Srpske”, rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon sastanka predsjednika Srpske Milorada Dodika sa novim ministrima u Vladi Srpske.

Ona je ponovila da je na tom planu potrebna sinergija Vlade Srpske i predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama.

“Zajednička je obaveza da radimo kao tim”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su pred Srpskom i BiH i mnogi globalni problemi, diktirani izvana, ali da sve zavisi od zajedničke saradnje, kompaktnosti i posvećenosti poslu.

“Imam velika očekivanja od nove Vlade Srpske, a premijer Višković će, sigurna sam, znati odgovoriti na izazove. Takođe, predsjednik Srpske Milorad Dodik je čovjek koji obezbjeđuje jedinstvo svih institucija i sve nas predstavlja. Dakle, zaista imam optimizam iako su pred nama teška globalna vremena”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da na planu rješavanja problema i nesređenih odnosa u BiH treba sarađivati i sa Federacijom BiH.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име