Dodik: Novo povećanje plata u prvom kvartalu iduće godine

0

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je u finansijskom pogledu Republika Srpska stabilna, dobra i održiva i najavio novo povećanje plata u prvom kvartalu iduće godine.

Republika Srpska finansira sve svoje obaveze i ne akumuliramo dugove. Jedini sektor u kome imamo problem je zdravstveni, ali činimo napore da i to pitanje riješimo – rekao je Dodik za ATV.

On je naveo da Republika Srpska ove godine ima 200 miliona KM manje potrebe da se zaduži, jer je ostvarila toliko više prihoda.

– Izvoz je povećan za 29,2 odsto od januara do avgusta, uvoz za 20,4 odsto, povećava se i pokrivenost uvoza izvozom koja prelazi 80 odsto, industrijska proizvodnja je povećana za 14,7 procenata. Povećali smo sve ekonomske, makroekonomske parametre – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj neće biti povećanja cijene struje za stanovništvo.

– Mi ćemo i dalje ostati zemlja sa najnižom cijenom električne energije iako u svijetu, pogotovo u Evropi, vidljivo rastu cijene energenata – rekao je Dodik.

On je dodao da će Republika Srpska biti fer prema svojim građanima i pokriti određeni debalans kroz izvoz energije.

– Kada smo mi došli na vlast 2005. godine u Srpskoj je bilo 242.000 zaposlenih, danas ih je 275.000, uprkos svim okolnostima koje su nas zadesile, poplave, svjetska ekonomska kriza, pandemija virusa korona, povećali smo broj radnih mjesta na maksimalan broj do sada – naveo je Dodik.

On je istakao da su se sva ekonomska pitanja u Republici Srpskoj dramatično poboljšala i da to govori kako se radilo.

– Prosječna plata u Srpskoj je 2005. godine bila 465 KM, danas je 1.025 KM, a naša najniža plata je najveća u regionu i iznosi 276 evra, u Federaciji BiH je to 208, u Srbiji 272, Crna Gora ima 250 evra, a Sjeverna Makedonija 247 evra – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je slika ekonomije koja daje rezultate, što je uz povećanje prihoda omogućilo i rebalans budžeta Republike Srpske.

– Sigurni smo da će se i budući budžet kretati u ovim proporcijama i da će osigurati nešto što moramo predvidjeti da prvo obezbijedimo javnom sektoru još jedno povećanje plata u prvom kvartalu iduće godine i da vidimo kako ćemo stimulisati realni sektor da sam poveća plate -najavio je Dodik.

On je iznio uvjerenje da će iduću godinu Republika Srpska završiti sa prosječnom platom od bar 550 evra.

– Ovo je veliki uspjeh kojeg se ne želim odreći. Ja sam čovjek koji dugo vodi ovu Republiku i ona je samo napredovala, sve više je sređena i sve više voljena. Republika Srpske je nesumnjivo demokratska, sa slobodom misli i govora i slobodnim medijima – ocijenio je Dodik.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име