Dodik: Parlament Srpske da odbaci rezoluciju Bundestaga

0

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je parlament Srpske konačno mjesto odluke kada je riječ o zaštiti interesa Srpske, pa i sada kada je na dnevnom redu davanje agremana ambasadoru NJemačke u BiH, što bi bilo veoma štetno po vitalne interese Srpske.

On je rekao da je mnogo puta potezao vitalni interes u interesu Srpske, što nisu radili neki raniji srpski članovi Predsjedništva BiH koji su time propustili priliku i napravili stereotip da se nešto odlučuje samo u Sarajevu.

“Mjesto odluke jeste Narodna skupština. Ona je ta koja daje konačnu odluku o zadiranju u vitalne interese Srpske. Dakle, potezao sam vitalni interes uvijek u korist Srpske i to sam činio bez oklijevanja”, rekao je Dodik obrazlažući Prijedlog odluke o potvrđivanju njegove izjave o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru NJemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

On je naglasio da je cilj da se poruči da je parlament Srpske mjesto odlučivanja u skladu sa Dejtonskim sporazumom, a ne Predsjedništvo BiH.

“Ovo je sjajna stvar što se na ovu temu čeka odluka naše Skupštine”, rekao je Dodik.

On je dodao da se Srbi u BiH moraju vratiti reviziji svojih prava da bi kao organizovani subjekt mogli upražnjavati svoja prava i raditi.

OSPORAVANJE AGREMANA JEDINI MOGUĆI POTEZ

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je osporavanje agremana ambasadoru NJemačke jedini konkretan potez koji se može povuću, nakon svega što se čulo o Republici Srpskoj iz te zemlje, a kako bi stav Srpske dopro do njemačke političke javnost koja ovaj prostor ne gleda na osnovu činjenica.

Dodik je u obraćanju na posebnoj sjednici parlamenta Srpske rekao da je sama činjenica da je jedan član Predsjedništva BiH osporio dolazak njemačkog diplomate bila dovoljna da se u njemačkoj javnosti povede rasprava o tome šta se događa u BiH.

“Mi nismo ni dovoljno snažni ni veliki da bi se suprostavili jednoj takvoj moćnoj državi kao što je NJemačka, ali nismo ni beskičmenjaci da sa zastavama i cvijećem dočekujemo one koji najavljuju obračun sa Republikom Srpskom samo jer želi da se svi u BiH ponašaju u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom”, rekao je Dodik, obrazlažući prijedlog odluke o potvrđivanju njegove izjave o proglašenju odluke o davanju agremana ambasadoru NJemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Dodik kaže da, dok je njemački kancelar bila Angela Merkel, nije bilo vidljivo da je spoljna politika NJemačke bila direktno usmjenjena protiv interesa Republike Srpske.

“Šta danas imamo? Imamo bosanske muslimane članove Bundestaga koji određuju šta je spoljna politika NJemačke u BiH i otvoreno u dogovoru sa pojedinim političkim akterima u Bih”, istakao je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska na međunarodno-pravnom planu ima ista prava kao NJemačka.

Dodik je rekao da razumije stavove političkog Sarajeva koje priziva intervencije stranaca, ali je upitao šta je sa pojedincima u Repubici Srpskoj.

“Kakvo je to podaništvo posijano ovdje kao zlo sjeme u narodu koji je mogao da trpi sve, osim tiranije, a ovo što radi zapadni dio međunarodne zajednice u BiH je sve više tiranija. Koji su to Srbi ovdje koji plaše vlasitit narod svojim strahom umjesto da ga drže uspravno bez obzira na gabarite onih o kojima danas govorimo”, naglasio je Dodik.

On je rekao da zapadne diplomate dolaze u BiH sa već stvorenim predrasudama izlobiranim od muslimanske dijaspore, a potom usvajaju već spremne rezolucije.

“Tako izgleda zapadni pogled na BiH”, istakao je Dodik.

On je rekao da su aktuelne velike geopolitičke promjene.

Dodik je rekao da je potrebno odustati od BiH koja nije ustavna i dogovorena između tri konstitutivna naroda.

“Današnja BiH je nametnuta, nije ustavna i nije dogovorena. Za takvu BiH se ne smijemo vezivati da ne bi žalili za bilo čim onda kada odlučimo da odatle odemo. BiH kakvu su danas stvorili stranci mora da nestane”, poručio je Dodik.

On ne rekao da se mora odbaciti i lažna paradigma o reformama koje su neophode da bi se navodno išlo prema Evropskoj uniji.

“To je bila prevara”, rekao je Dodik.

On je rekao da se Republici Srpskoj BiH nameće bez pristanaka Srpske.

“Moramo reći da suverenitet BiH izvan i iznad Ustava nije prihvatljiv i da ćemo ga kad-tad odbaciti”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je u BiH prisutna hronična nestabilnost i intervencionizam neizabranih stranaca.

“To je suprotno našem osjećanju i našoj volji. Zato moramo reći da ih danas trpimo i da ćemo znati prepoznati trenutak da promjenimo stvari”, rekao je Dodik i dodao da je “BiH velika nevolja i regresija”.

On je rekao da je potrebno razviti “mehanizam budnosti” ako Republika Srpska ne želi da strune i nestane.

Novum
Novum
Novum
Novum

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име