Dodik: Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o isključivanju Rusije iz Savjeta za ljudska prava

0

BANJALUKA – Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da ova institucija nije zauzela stav o današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a da se Rusija izbaci iz Savjeta za ljudska prava.

“Sven Alkalaj je ličnim potezima iznio stav koji nije stav BiH”, rekao je Dodik na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodao je da je to privatna odluka muslimanskih strana u Sarajevu i naglasio da je neprihvatljivo da bez stava Predsjedništva bilo ko glasa na Skupštini UN-a.

Prema riječima Dodika, indikativno je da se ni garanti Dejtonskog sporazuma nisu oglasili o permanentnom kršenju Ustava.

“Dejtonski sporazum je prekršen”, jasan je Dodik.

On kaže da je pisao generalnom sekretaru UN-a i upoznao ga sa kršenjem Ustava.

Dodik je dodao da bez odluke Predsjedništava BiH nije moguće saopštiti bilo koji stav.

Dodik je rekao da nije pozvan na sastanak u Briselu o izmjenama Izbornog zakona u BiH i da će poštovati dogovor muslimana i Hrvata o izboru članova Predsjedništva BiH u FBiH.

“To je interni sastanak, nemam pojma ko će biti, a predstojeći ponedjeljak putujem u Izrael. Ukoliko bude postignut dogovor muslimana i Hrvata o izboru članova Predsjedništva BiH u FBiH poštovaću ga, a o ostalim pitanjima iz izbornog zakonodavstva Srpska se mora pitati”, rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska neće glasati za bilo kakve izmjene izbornog zakonodavstva koje budu dogovorene mimo njenih predstavnika.

“Predložili smo deset mogućih izmjena navedenog zakona od toga da mandat pripada političkoj partiji, pa do nekih drugih. Ovo smo predložili zato što se zna da nakon izbora počinje jurnjava za poslanicima što znači političku korupciju. Zato je bolje da mandat pripada stranci, ali, nažalost, ništa nije prihvaćeno”, rekao je Dodik.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име