DODIK: PUTIN SE INTERESOVAO ZA USTAVNU POZICIJU ODUZETIH NADLEŽNOSTI

0

MOSKVA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ustavna pozicija oduzetih nadležnosti Republike Srpske interesovala predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina tokom sastanka u Moskvi.

“On je bio pripremljen i ispravno upoznat sa razvojem situacije”, rekao je Dodik i pojasnio kako je ustavna pozicija upitna jer su u pitanju zakoni koje su nametnuli visoki predstavnici.

“Na nama je da kažemo hoćemo li to da trpimo i verifikujemo, ili da kažemo da hoćemo novi dogovor i da nećemo to uopšte da prihvatimo”, rekao je Dodik sinoć za RTRS.

Dodik je naglasio da je Putina upoznao da će zasjedati Narodna skupština Republike Srpske o vraćanju oduzetih nadležnosti, te dodao da je Putina interesovalo da li Republika Srpska po Ustavu i Dejtonskom sporazumu ima pravo na Oružane snage, indirektne poreze i pravosuđe.

“Rekao sam mu da je to sve funkcionisalo ali da su zapadni međunarodni faktori oduzimanjem ovlaštenja to ukinuli. Imali smo Vojsku Republike Srpske do 2005. godine i u tom pogledu apsolutno je jasno da je to funkcionisalo. Oružane snage BiH su troma organizacija koja nikome ne koristi i ona mora biti prepolovljena i smanjiti bitno troškove”, naglasio je Dodik i dodao da su to ciljevi.

Kada je riječ o ovom pitanju, Dodik kaže da je ruskom predsjedniku najvažnije bilo da zna da li je to u skladu sa Ustavom, te da mu je odgovorio da Srpska poštuje slovo Ustava i da ga neće prekršiti tako što će uzeti ono što pripada BiH.

Dodik je istakao da se Putin interesovao o situaciji sa imovinom Republike Srpske i odlukama Ustavnog suda BiH, te da mu je objasnio da se želi natjerati Republika Srpska da uđe u parlament BiH i da tamo donese zakon u kome bi joj BiH navodno dala nama imovinu kojom već raspolažemo više od 20 godina, koja je definisana Dejtonskim sporazumom.

“Nema nijednog razloga da se na taj način raspoređuje jer je to pitanje već riješeno. Putin je rekao da to razumije i da mu se čini sasvim logično da Republika Srpska brani svoje interese i svoju imovinu te da to čini u skladu sa važećim propisima. Putin je rekao da će Rusija dati podršku razumijevanju tog pitanja i na globalnom nivou”, istakao je Dodik.

O eventualnim sankcijama, kako je naveo, nije razgovarao sa Putinom jer smatra da tako nešto suviše beznačajno pitanje za razgovor sa predjednikom Rusije, ali mu je rekao da “nas čekaju složene okolnosti”, poput toga da se, što se tiče američke administracije, na scenu vraćaju oni koji su devedesetih godina napravili karijeru na Balkanu, kao i da će vladu NJemačke biti znatno angažovana o nekim pitanjima što može da usloži odnose u BiH.

Putina je upoznao i sa odnosima Republike Srpske sa Srbijom koja ostaje privržena Dejtonskom sporazumu i teritorijalnom integritetu BiH.

Putin je, istakao je Dodik, jasno poručio da podržava međunarodne dokumente i pravo onako kako je ono napisano i da nema potrebe za spekulacijama.

“Rekao je da ono kako se mi dogovorimo u BiH treba da se poštuje. Najvažnije je bez ikakvog intervencionizma dati slobodu ljudima. Moram da kažem da sam više impresioniran ovim razgovor i Putinom nego što su moji protivnici i u Republici Srpskoj i Sarajevu inpresionirani svim zapadnjacima koji im dolaze u Sarajevo”, rekao je Dodik.

U susret današnjem sastanku sa rukovodstovom “Gasproma” u Sankt Peterburgu, Dodik je podsjetio na dogovor u okviru projekta “Južni tok” o tome na koji način će se graditi gasovod i dvije gasne elektrane na prostoru Republike Srpske.

“Želim to ojačati i postaviti na zdrave temelje koji će omogućiti da krenemo u realizaciju toga. Da zajedno sa potrebom da Srbija kroz svoj dio izgradi dovodni gasovod do Republike Srpske nastavimo dalje od Drine do Banjaluke i Novog Grada da izgradimo gasovod”, naglasio je Dodik i dodao da će ovaj gasovod zasigurno pomoći u industrijalizaciji Republike Srpske, omogućiti energetski izvor za budućnost i stabilno snabdijevanje.

Istakao je da će se ovaj gasovod sigurno početi graditi iduće godine, da se zemljišta izuzimaju u okviru koridora za izgradnju auto-puta od Banjaluke do Bijeljine i taj projekat će biti integrisan u tim koridorima.

“To ne zavisi samo od nas, mi nismo finansijski u kondiciji da sami taj projekat izvedemo. Zavisiće od toga koliko će `Gasprom` biti angažovan”, rekao je Dodik.

Dodik je za “Sputnjik” rekao da se vraća kući veoma zadovoljan, kao i da je pozvao Putina da posjeti Banjaluku kada bude osvećenje srpsko-ruskog hrama koji se gradi uporedo sa srpsko-ruskim kulturnim centrom.

“Rekao sam da očekujemo njegov dolazak, a Putin je rekao da i on to očekuje i da će, u svakom slučaju, kada građevinski radovi budu u fazi da se stavi pod krov neko doći iz Ruske Federacije da pomogne u završetku tog hrama”, naveo je Dodik.

Dodik je napomenuo da je teško precizirati kada bi Putin mogao da dođe u prvu posjetu Banjaluci, ali je naveo da očekuje da će građevinski dio čitavog centra biti završen krajem sljedeće godine i da će to biti prilika da šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ili neko drugi u ime predsjednika Rusije tada dođe.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име