DODIK: SRPSKA REDOVNO SERVISIRA OBAVEZE

0

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da naredne godine dospijeva značajan priliv obaveza koje će Srpska servisirati na uobičajen način.

“To je nešto više nego prethodnih godina kada je to iznosilo 900 miliona KM, a sada iznosi milijardu i nešto više. Sve je uključeno u budžet koji će to finansirati”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci i dodao da će opterećenje budžeta u 2024. godini biti 450 miliona KM.

On kaže da su sasvim normalne finansijske operacije na tržištu vezano za uzimanje zajmova, da je to način na koji žive banke i funkcionišu tržišta, te da je to danas znatno poremećeno.

“Ova Vlada je ranije bila napadana zato što je izašla na tržište, odnosno Bečku berzu i povukla novac, a to je bilo sa fiksmom kamatom, dok danas kamate na otvorenom tržištu u Evropi za ovaj region već premašuju sedam odsto”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je Srpska imala sreće što je povukla znatna sredstva sa veoma niskim kamatama.

“Uobičajeno je, kada dospijevaju takve obaveze, da se to onda zanovi ponovo. Da li ćemo uspjeti, to ćemo da vidimo. Ako ne, mi ćemo servisiranje uraditi i ostati solidan finansijski partner onima koji su u nas imali povjerenje”, naglasio je Dodik.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име