DODIK: TEŽI SE IZVORNOM DEJTONU, ALI ON VIŠE NE POSTOJI

0

BEOGRAD – Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da izvorni Dejton jeste nešto čemu Republika Srpska treba da teži, ali da izvorni Dejton ne postoji, jer je rušen odlukama visokih predstavnika i doveden u poziciju da je Ustav potpuno razgrađen.

Dodik je u Beogradu na tribini “Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH” podsjetio da BiH ima propisanu strukturu, tri naroda, dva entiteta, ali da je danas sve potpuno drugačije, te da je sve učinjeno da se razvlasti Predsjedništvo BiH, a jača Savjet ministara da bi bio vlada, iako je to po Ustavu pomoćno tijelo.

“Kada se suprotstavite onda ste nacionalista, a samo je dobro ako ste neki autošovinista koji svaki dan izmišlja nešto protiv svog naroda i svoje Republike”, rekao je Dodik.

On je naveo da sve ono što je napisano po Dejtonu ne funckioniše, kao ni priča o stranama u BiH, o dva entiteta i tri naroda koja moraju o svemu da se dogovore, te da se gradi neka paralelna struktura moći.

Što se tiče inicijative Republike Srpske za razgovore sa Federacijom BiH /FBiH/, Dodik je rekao da Srpska želi da kaže da je strana i da hoće svoju poziciju, da se razgovara, ali da muslimani misle da će doći nekad neki stranci, sjesti za sto i da nametnu rješenja, ali da u posljednjih desetak godina to baš ne ide tako kako su očekivali.

Dodik je rekao da niko više ne govori o mehanizmu koordinacije, koji je uveden da se poštuje ustavni poredak i ustavne nadležnosti različitih nivoa vlasti, nego se samo vraća sistem puke sile ili se personalizuje krivica.

“Uvijek to bude na nekoga od političara /u Srpskoj/, u ovom slučaju sam to ja. Stalno sam njima nešto kriv, zato što, eto, ne vidim njihove dobre namjere. Samo ja sam taj problem. Inače teklo bi med i mlijeko u BiH samo da mene nema”, rekao je Dodik.

On je dodao da, kad njega ne bude u političkom smislu, onda će neko drugi biti opet kriv, osim ako ne bude servilan, a servilnost podrazumijeva gubitak Republike Srpske i BiH isključivo naseljenu islamskim stanovništvom, sa pretpostavkom islamske države, ali ne u radikalnom smislu.

“To možete da vidite kroz dolazak migranata. U Sarajevu više njih dočekuju i više vjeruju u njihovo partnerstvo i suživot koji ih čeka u nekom vremenu koje dolazi, nego nama”, rekao je Dodik, navodeći da u BiH vlada potpuno nepodnošljiva situacija.

Dodik je istakao da postoji bazični problem kada se priča o BiH, jer se u konverzaciji priča o državi, iako ona nema unutrašnji suverenitet, ali da je iskorišten taj psihološki odnos prema tom pojmu države.

“I sad stalno imate jednu stalnu priču koja ide u običnom govoru o `državi BiH`. Pa ako je vremenska prognoza, onda je `na prostoru države BiH`. To se banalizovalo i na kraju prodalo mnogim naših ljudima, političarima u Srpskoj, koji govore o `državnom nivou`, a trebalo bi da govorimo o `zajedničkom nivou`”, rekao je Dodik.

On je ponovio da je imenovanje novog visokog predstavnika još jedno poniženje ne samo Srba, nego i muslimana koji nikada neće da priznaju da su poniženi činjenicom da im neko ovdje nameće nekog novog visokog predstavnika, pa slavodobitno aplaudiraju, misleći da dolazi neko sa strane da bi nešto novo pravio.

Dodik je ocijenio da je proces dezintegracije BiH počeo upravo onog trenutka kada je potpisan Dejtonski sporazum, kao i da je to bilo jasno i onima koji su vršili pritisak da se on potpiše.

Podsjetio je da je u SAD bilo onih koji su smatrali da sve treba da se raziđe i naprave posebne države, ali i onih poput Bila Klintona i Medlin Olbrajt da treba da se uradi ovo što je urađeno sa Dejtonskim sporazumom.

Dodik smatra da je Zapad namjerno napravio “grešku” s namjerom da napravi konfuznu situaciju u BiH kako bi pojačao svoje prisustvo arbitra sa istim ciljem.

Tribina, uz učešće analitičara iz Republike Srpske i Srbije, održana je u organizaciji informativno-političkih portala “Sve o Srpskoj” i “Fakti” i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име