Dodik – Vučić: Beograd zahtjeva da se prekinu prijetnje nestankom Republike Srpske

0

BEOGRAD – Srbija zahtijeva da se prekine sa prijetnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je Republika Srpska ustavna kategorija BiH , proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu, saopšteno je nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Vučić se u Beogradu sastao sa Dodikom, koji ga je obavijestio o političkim napadima na Republiku Srpsku, kao i o pokušajima njenog urušavanja, te uputio jasne zahtjeve i molbe Srbiji, koje Vučić smatra legitimnim.

Predsjednik Srbije je saslušao Dodika i zamolio ga da u narednim danima i nedjeljama upotpuni svoje zahtjeve koje predsjednik Srbije smatra legitimnim, saopšteno je iz pres- službe predsjednika Srbije.

On je zaključio da Beograd smatra da odnosi Srbije i BiH mogu i moraju da budu unaprijeđeni, prije svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost.

Vučić je u svom odgovoru predsjedavajućem i srrpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, istakao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Srbiji i Republici Srpskoj.

Vučić je naglasio da je Srbija pomogla značajnim finansijskim sredstvima Republici Srpskoj – posljednji put u iznosu od 20 miliona evra /40 miliona KM/, te da će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške narodu u Republici Srpskoj.

Srbija, dodaje se u saopštenju, smatra da je Dejtonski sporazum moguće promijeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i ni na koji način ga nije narušavala niti će to činiti.

Ali, kako se dodaje, Srbija zahtijeva da se prekine sa prijetnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je Republika Srpska ustavna kategorija BiH, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu.

Vučić i Dodik razgovarali su i dogovorili konkretne akcije po pitanju izgradnje kompleksa Jasenovac – Donja Gradina na teritoriji Republike Srpske.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име