Dom zdravlja Zvornik : Danas počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

0

ZVORNIK – Danas je u Higijensko epidemiološkoj službi Doma zdravlja počela vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Kako je za Radio Osvit izjavila načelnica službe epidemiologa Cvijete Ostojić Vasić, dobijeno je 400 od 750 naručenih doza od Instituta za javno zdrastvo Republike Srpske.

Preostalih 350 doza sigurno će doći u narednom periodu možda već naredne sedmice, dodaje Ostojić Vasić.

Ona ističe da prema najnovijim stavovima Svjetske zdrastvene organizacije vakcina protiv gripa i vakcina protiv virus korona može se primiti isti dan. Međutim, stav struke a i lični stav dr Ostojić Vasić je da ipak treba napraviti barem desetak dana razmaka između primanja ovih vakcina. Jedan od razloga je da ako damo istovremeno obe doze vakcina, a pacijent nam se javi sa neželjenim reakcijama nećemo znati koja je od vakcina dala tu neželjenu reakciju, naglašava Ostojić Vasić

Vakcinacija protiv sezonskog gripa, koja je danas počela i u Zvorniku namjenjena je pacijentima koji imaju određeno hronično oboljenje ili boluju od određenih hroničnih bolesti.

Načelnica Higijensko epidemiološkoj službi Doma zdravlja je posjetila da su vakcine besplatne za pacijente koji su na hemodijalizi, sve kardio hiruški pacijente, onkološke pacijente koji su u fazi remisije ili su između dvije doze hemoterapije , zatim pacijente koji su na inzulinu ili one koji se liječe od nekog od oblika mišićne distrofije ,te za djecu koja imaju cističnu fibrozu. Oslobođeni su od plaćanja i zdrastveni radnici koji rade u intezivnoj njezi i infektivnim odeljenjima.

Zasada vakcina protiv sezonskog gripa nema u komercijalnoj prodaji, ističe Ostojić Vasić , i izražava nadu da bi već naredne sedmice moglo da stigne 150 doza koje je menadžmen Doma zdravlja već naručio.

(Radio Osvit)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име