DOŠIĆ: DEMOS će ostati druga po snazi stranka u Zvorniku

0

ZVORNIK – Član Glavnog odbora DEMOS-a i potpredsjednik Gradskog odbora te stranke u Zvorniku Aleksandar Došić očekuje da će DEMOS nakon lokalnih izbora ostati druga po snazi politička stranka u tom gradu i regiji.

Došić ističe da je izborni program Gradskog odbora DEMOS-a u Zvorniku, za predstojeće lokalne izbore realan i ostvariv, te da se na kandidatskoj listi za odbornike nalaze mladi i uspješni ljudi, prije svega, iz oblasti privrede koji mogu da sprovedu zacrtane politike i ciljeve.

On podsjeća da DEMOS na lokalne izbore u Zvorniku izlazi samostalno sa listom za odbornike, dok u trci za gradonačelnika Zvornika podržava SNSD-ovog kandidata Zorana Stevanovića sa kojim je, kako ističe Došić, DEMOS i do sada imao izuzetnu saradnju na dobrobit i građana Zvornika i ekonomskog razvoja grada.

Kakav izborni rezultat očekujete u Zvorniku?

Očekujemo da ćemo, kao i do sada biti ubjedljivo druga stranka u Zvorniku i idemo na osvajanje minimalno šest odborničkih mjesta, sa željom da taj broj bude i veći. Vjerujemo da su građani  prepoznali naš dosadašnji trud i zalaganje da Zvornik bude grad u kojem se bolje živi, ali i našu želju da i u budućnosti gradimo i razvijamo naš grad.

Sa kakvim programskim ciljevima DEMOS izlazi pred birače u Zvorniku?

Naš program obuhvata nekoliko ključnih oblasti koje se, prije svega, tiču privrednog razvoja grada, poboljšanja infrastrukture, stanja u zdravstvu, kulturi, sportu, obrazovanju i turizmu, ali i obezbjeđivanja boljih uslova života na selu. Posebna pažnja posvećena je i demografskoj obnovi, borbi protiv siromaštva, ali i donošenja mjera za zapošljavanje. Naš program je realan, znamo šta hoćemo i ono što je najbitnije – kako da zacrtano i sprovedemo u djelo.

Koji su to konkretni ciljevi koje namjeravate realizovati? 

Kada su u pitanju privredne aktivnosti, tu prije svega, mislimo na donošenje kratkoročnih i dugoročnih rješenja, prvenstveno u saniranju posljedica izazvanih virusom korona. Takođe, jedna od mogućnosti bila bi povećanje prihoda u budžetu i pružanje pomoći onima koji su ostali bez posla, kao i obezbjeđivanje inostranih i domaćih investicija, prvenstveno u realni sektor. Ono za šta se mi zalažemo jeste i smanjenje taksi i poreza, kao i osnivanje poslovnih zona, malih i srednjih preduzeća i zanatskih radnji. Kada je riječ o urbanom razvoju grada, tu mislimo na rješavanje pitanja saobraćaja, odnosno izgradnju novih parking prostora, kao i prilaza za lica sa invaliditetom, zelenih površina i igrališta za djecu. Potrebno je riješiti i pitanje legalizacije bespravno izgrađenih objekata, posebno u naseljima gdje žive izbjegla i raseljena lica, ali i obezbjediti izgradnju objekata za socijalno stanovanje, kao i izgradnju novih i rekonstrukciju starih seoskih školskih objekata. Jedna smo od rijetkih stranaka koja značajnu pažnju posvećuje i regulaciji rječnih tokova, a kada je u pitanju naš grad i regija, tu mislimo na Sapnu i Drinu, jer su posljedice poplava mnogo veće, nego samo ulaganje u zaštitu od poplava.

U vašem programu značajna pažnja je posvećena i razvoju poljoprivrede i života na selu.

Tako je. Smatramo da je potrebno i da je moguće obezbijediti bolje uslova života i standarda na selu. To se može ostvariti zadržavanjem i podsticanjem mladih na selu ekonomskim mjerama i putem pomoći u proizvodnji zdrave hrane i ljekovitog bilja subvencijama i otkupom viškova u poljoprivredi. Zalažemo se i za formiranje zadruga, razvoja seoskih gazdinstava, kao i izgradnju putne komunikacije u seoskim područjima.

Problemi u saobraćaju prisutni su svim sredinama u Republici Srpskoj. Da li DEMOS nudi neka rješenja kada je u pitanju Zvornik?

Gorući problem u Zvorniku su svakako parking mjesta i zbog toga će sve naše inicijative ići u pravcu povećanja broja slobodnih parking mjesta, posebno u užem jezgru Grada. Smatramo da je u naredne četiri godine u Gradu potrebno obezbijediti dodatnih 300 parking mjesta. U svom programu ponudili smo i nekoliko rješenja za koja smatramo da mogu doprinjeti većoj bezbjednosti, posebno kada je riječ o našim najmlađim sugrađanima. Tu prije svega mislimo na veću bezbjednost puteva dolaska i odlaska učenika do škole, sprovođenje obuka i edukacija za sve uzraste djece i školsku populaciju, održavanje i dalje stvaranje bezbjednih saobraćajnih zona škola. Zalažemo se i za izgradnju kružnih tokova u Karakaju, posebno na mjestima gdje često dolazi do otežanog prometa.

Regija Birač ima ogromne potencijale za razvoj turizma. Imate li viziju kako je te potencijale moguće iskoristiti?

Smatramo da ova regija, a posebno Grad Zvornik sa rijekom Drinom, jezerom, postojećim turističko-ugostiteljskim objektima, sportovima na vodi, sportskim ribolovom i drugim ponudama treba i mora da postane prepoznatljiv turistički centar. Poseban akcenat treba staviti na saradnju i uvezivanje sa susjednim lokalnim zajednicama poput Bijeljine, Šekovića, Srebrenice, Bratunca, Loznice, Banje Koviljače, Ljubovije… Vjerujemo da su veliki potencijali seoskog i banjskog turizma, kao sportskog lova i ribolova i da je samo potrebno obezbijediti podsticaje u tim oblastima.

Više od godinu dana nalazite se na poziciji direktora Republičke uprave za igre na sreću. Kakve rezultate bilježi Uprava otkada ste na njenom čelu?

Pandemija virusa korona proteklih mjeseci ostavila je posljedice na privredu Srpske, pa tako i na oblast igara na sreću. Međutim, u posljednja dva do tri mjeseca počeli smo da se vraćamo u normalne tokove, što smatramo veoma uspješnim. U prilog tome govore i podaci oko naplate prihoda, gdje je, recimo za avgust prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću iznosio 4.399.693 KM. Osim toga, Uprava ulazi u proces reorganizacije sa ciljem formiranja savremene, brze i efikasne organizacije svih njenih organizacionih jedinica, posebno inspekcije. Sve svoje ljudske i materijalne kapacitete dovodimo u stanje koje može pratiti savremene trendove u oblasti priređivanja igara na sreću i na iste brzo odgovoriti. Činjenica je da je oblast igara na sreću jedna od najbrže rastućih u svijetu, kao i da je novi Zakon o igrama na sreću postavio nove zadatke pred Republičku upravu za igre na sreću koje ćemo, vjerujem i u narednom periodu uspješno realizovati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име