Dr Kon poručio da postoji mogućnost da je više ljudi umrlo od korone

0

BEOGRAD – Epidemiolog Kon rekao je da su podaci koji se saopštavaju podaci Instituta “Batut” i da nikada nije bilo prikrivanja podataka.

Sve što je objavljivano je ono što je bilo dostupno – rekao je dr Kon.

Dodaje da nikada ništa od podataka nije prikrivano, posebno jer se u javnosti spekuliše za potpuno odvojene načine praćenja, prenosi B92.

On je istakao da je moguće da je bilo znatno više smrti kao posljedica epidemije korona virusa i istakao da je neophodno uraditi revizije kako bi se imala kompletna slika.

– Vrlo je bitna preciznost u ovom izažavanju. Ja sam rekao na osnovu mortalitetne statistike, ali to ljudima nije jasno, dakle radi se o procijeni, a ne o nečemu što je potpuno pouzdano. On je objasnio da je prema određenim podacima i proračunima, moguće da je bilo znatno više smrti, ali da je zbog toga potrebna revizija. Kako je naglaso, radi se samo o procijenama – zaključio je Kon.

Epdiemiolog dr Srđa Janković izjavio da putem naučnih istraživanja utvrđeno da je broj oboljelih i preminulih u svijetu bio veći od zvaničnih podataka.

– To nije neočekivano. Neke stvari se ne mogu utvrditi na dnevnom nivou, već periodično. Revizija je nešto što može da bude rađeno poslije epidemije – istakao je Janković.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar dodao je da je obećano da će revizija biti urađena.

– U Srbiji se testira najviše u regionu i na te rezultate se ne čeka previše – istakao je on i dodao da će se uraditi sve da se maksimalno zaštite građani.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име