DUGOVANJA PORESKIH OBVEZNIKA PREMAŠILA 455 MILIONA KM

0

BANJALUKA – Dugovanja poreskih obveznika po osnovu PDV-a i drugih dažbina premašuju 455 miliona KM, a iako je trenutni dug nešto manji u odnosu na raniji presjek, stručnjaci su uvjereni da dio potraživanja nikada neće biti naplaćen, pokazuju najnovije evidencije Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Prema presjeku od 20. januara, nakon što je istekao obračunski period, dug od 2006. godine zaključno sa 2021. iznosi 455,32 miliona. Od tog iznosa najviše se odnosi na dugovanja poreskih obveznika po osnovu PDV-a, jer taj dug premašuje 412 miliona KM.

Iz UIO podsjećaju da je dug na kraju 2020. godine iznosio 529 miliona KM, tako da je lani ukupan iznos smanjen za oko 74 miliona KM, prenosi “Glas Srpske”.

“Uzimajući u obzir podatak za 2020. godinu, gdje je u odnosu na 2019. dug smanjen za oko 43 miliona KM, može se konstatovati da je ukupan iznos duga nad kojim se vodi postupak prinudne naplate u padu”, ističu iz UIO.

UIO je, kako navode, od 2005. do 2021. godine prikupila 103,62 milijarde KM prihoda od indirektnih poreza, ostalih prihoda i taksi. Sa druge strane, dug nad kojim se vodi postupak prinudne naplate za taj period, a koji iznosi oko 500 miliona KM, zauzima minimalni procentualni iznos od oko 0,45 odsto.

“Analiza pokazuje da se oko 28,5 odsto duga odnosi na 57 dužnika čiji dug po osnovu neplaćenih indirektnih poreza premašuje milion KM. Isto tako, na pet najvećih dužnika, čiji je dug veći od pet miliona KM, odnosi se 10,85 odsto ukupnog duga”, kažu u UIO i dodaju da su u postupcima prinudne naplate s ciljem namirenja duga milionskih dužnika sprovedene sve mjere prinudne naplate u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim propisima.

Po osnovu prinudne naplate PDV-a i akcize lani je naplaćeno 226,17 miliona KM, što je oko 14 miliona KM manje u odnosu na 2020. godinu, a u UIO navode i da efekti pljenidbe ne zavise samo od pravovremenog preduzimanja mjera za prinudnu naplatu već od drugih faktora, među kojima su platežna moć dužnika i raspoloživost imovine koja je pogodna za pljenidbu s ciljem namirenja duga.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da bi u UIO BiH trebalo da naprave ozbiljnu analizu stanja i procjenu koliko je od ukupnog duga realno naplativo.

“Neće sve moći namiriti, to je činjenica. Ima firmi koje su ugašene, kao i onih koje su `žive`, ali ne mogu da izmire obaveze. Neka potraživanja bi trebalo potpuno brisati ili barem skinuti sa aktivne evidencije Uprave o potraživanjima. I kompjuter kada zastari i kada nije više za upotrebu otpisuje se”, rekao je Pavlović za “Glas Srpske” .

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име