ELEKTRONSKU KNJIŽICU PREUZELO VIŠE OD 90 ODSTO OSIGURANIKA

0

BANJALUKA – U Republici Srpskoj do sada je elektronsku knjižicu preuzelo više od 90 odsto osiguranih lica, odnosno oko 840.000, rečeno je Srni u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Kada je riječ o filijali u Banjaluci i pripadajućim poslovnicama, svoju elektronsku karticu preuzelo je 323.518 osiguranih lica.

U Fondu su podsjetili da se od januara u zdravstvenim ustanovama koristi isključivo elektronska kartica, koja se može preuzeti i tokom ove godine.

“Ovo je kontinuirani proces i elektronske kartice se mogu preuzimati i poslije nove godine, ali je važno da građani učine to što prije, kako ne bi imali problema u slučaju da im zatreba zdravstvena zaštita, jer se stare zdravstvene knjižice više neće koristiti”, istakli su u Fondu.

U slučaju da za osiguranika nije izrađena elektronska zdravstvena kartica, ili ukoliko je došlo do promjene ličnih podataka, te gubitka kartica, osiguranik podnosi zahtjev za izradu nove i u Fondu dobija potvrdu sa kojoj može koristiti zdravstvenu zaštitu.

Iz Fonda namopinju da se elektronske kartice ne plaćaju, te da služe za identifikaciju pacijenata u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu /IZIS/.

“Kartica je ujedno i najveća zaštita sistema, jer se samo uz pomoć nje može pristupiti podacima osiguranika, a za razliku od stare zdravstvene knjižice, elektronske kartice se ne ovjeravaju”, dodali su u Fondu.

Podjela elektronskih kartica traje od 2020. godine, a rok važenja kartica štampanih od juna ove godine je 10 godina, dok kartice koje su štampane ranije imaju rok pet godina, jer je to period garantnog roka samog projekta, dok će o produženju roka važenja biti donesena pravovremena odluka.

Iz Fonda su naglasili da je sistem IZIS implementiran u svim domovima zdravlja i javnim bolnicama, kao i u većini privatnih ustanova koje imaju ugovor sa Fondom.

IZIS podrazumijeva potpunu informacionu uvezanost ustanova zdravstvenog sistema Srpske, te upotrebu elektronskih uputnica, recepata, kartica i elektronskog kartona.

“LJekari koji liječe pacijenta na jednom mjestu imaju uvid u pacijentovu istoriju liječenja, te važne podatke o alergijama, hroničnim oboljenjima, terapijama koje je primao i slično. Tako da su prednosti IZIS-a višestruke, poput unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite, poboljšanja sigurnosti pacijenta, smanjenja administrativnih troškova, te efikasnijeg i kvalitetnijeg sistema zdravstvene zaštite u cjelini”, zaključili su u Fondu zdravstvenog osiguranja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име