FILMU “A SAD SE SPUŠTA VEČE” GRAN-PRI “STEĆAK KNEZA PAVLA”

0

ZVORNIK – Ostvarenje Maje Novaković “A sad se spušta veče”, proglašeno je danas najboljim filmom na Međunarodom filmskom festivalu “Prvi kadar” i dodijeljen mu je Gran-pri “Stećak kneza Pavla”.

Odluku je u Zvorniku donio žiri 14. Međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar” u sastavu: Dragan Elčić, predsjednik, te članovi Jovana Nikolić i Dejan Dabić.

Žiri je u obrazloženju naveo da je to naizgled jednostavna priča o životu u skladu sa prirodom, stilizacijski na tragu najboljih primjera domaće dokumentarističke škole.

“Upečatljivi ambijent svakodnevice i neposrednost glavnih junakinja ostaju u sjećanju dugo nakon završetka ovog filma”, navodi se u obrazloženju.

“Kapija Zvornika” za najbolju režiju dodijeljena je Hristosu Pitarasu za film “Loša zemlja” /Bad Land/.

“U osnovi ovog dokumentarnog filma je tragedija jednog područja nakon katastrofalnog požara. Ali priču o devastiranom području nakon prirodne katastrofe režiser je podigao na rang vizuelnih metafora, znalački komponujući uz ove prizore i moderno dizajnirani zvuk”, navedeno je u obrazloženju žirija.

“Pečat kneza Pavla” za najbolji kratki igrani film u selekciji “Kratke priče” dodijeljen je kratkom igranom filmu “Mjesečeve kapi” /Moon drops/, Jorama Ever-Hadanija.

Žiri smatra da ovaj koprodukcioni kratki igrani film osvaja poetičnošću prizora, kombinovanjem fantastike i realnosti, kao i dramskih elemenata sa elementima komedije. Posebnu vrijednost ostvarenju daju odlične kreacije glumaca iz Srbije.

“Pečat kneza Pavla” za najbolji dokumentarni film u selekciji “Fokus” dodijeljen je filmu “Ponuda” /Tender/, autorke Izabel Paljai.

“Dramaturški moderno strukturisan film sa tinejdžerima kao junacima. Sjećanja ispresijecana realnošću, sa kamerom kao svjedokom jedne nesvakidašnje ljubavne priče”, navodi žiri.

“Pečat kneza Pavla” za najbolji dokumentarni film u selekciji “Eks-JU u fokusu”, dodijeljen je filmu “Ognjilo”, Vladimira Perovića.

“Sudar tradicionalnog i modernog i nastavak impresivne dokumentarističke filmografije Vladimira Perovića, koja, pored ostalog, baštini i najbolje odlike prosedea Živka Nikolića, klasika iz Crne Gore koji mu prethodi. Slika iz života gorštaka duboko je intimistička, propuštena kroz ubedljivu autorsku vizuru…”, navodi žiri.

“Filmska klapa” za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji “Novi pogledi” žiri je dodijelio ravnopravno filmovima “Gandi”, autora Save Stamenkovića, i “Navučen” /Hooked on/, Nikole Polića.

“Oba filma imaju moderan dokumentaristički pristup u oblikovanju društvene stvarnosti u različitim ambijentima i kulturama. Riječ je o talentovanim autorima, na koje u budućnosti, svakako treba računati”, smatra žiri.

“Filmska klapa” za najbolji studentski kratki igrani film u selekciji “Ključ za film” dodijeljena je ravnopravno filmovima “Crveno” /Red/, Karine Vengjelek, i “Sve što je ostalo” /All that's left/, Huga Salvaire.

Žiri smatra da su to zrelo režirane psihološke drame u okviru kojih se preispituju složeni porodični mehanizmi i gradiranje emocija – od ljubavi do osude. U oba filma, u fokusu su odnosi roditelja i djece.

Specijalne nagrade žiri je dodijelio filmovima “Tihi film” /Silent Movie/ i “Melo Vijana” /Melo Viana/.

Umjetnički direktor 14. filmskog festivala “Prvi kadar” Aleksandra Mitrić Štifanić je u izjavi novinarima izrazila zadovoljstvo što je ovaj festival održan uprkos teškim okolnostima u vezi sa pandemijom virusa korona.

“Uspjeli smo da realizujemo program festivala na veliko zadovoljstvo i publike i učesnika takmičarskog programa festivala, za koji je ove godine zaista bilo mnogo zainteresovanih za učešće”, navela je ona.

Predsjednik žirija Dragan Elčić rekao je da su njegove posebne impresije, prije svega, da je uživo izveden 14. međunaroni filmski festival “Prvi kadar”, što je u ovim trenucima zaista pravi podvig.

“Potpuno odgovorno mogu da kažem da je ovo najjača selekcija u regionu kada je riječ o festivalu ovog formata, dakle dokumentarnog i kratkog igranog filma”, naglasio je Elčić.

On je dodao da je na Festivalu bilo 30 izabranih ostvarenja u izboru ogromnog broja prijavljenih filmova.

Prema njegovim riječima, Štifanićeva je kao selektor Festivala izabrala 30 zaista ravnopravnih izvanrednih filmova koji su na neki način već po svijetu postigli određene rezultate.

Elčić je naglasio da je žiri bio jednoglasan u donošenju odluka.

Šef kabineta gradonačelnika Zvornika Dragana Milošević uručila je direktoru 14. Međunarodnog filmskog festivala Vitomiru Mitriću i cijelom timu “Kapiju grada Zvornika” za uspješnu organizaciju Festivala.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име