GAŠIĆ: TRŽIŠTE STABILNO, NADLEŽNI PRATE STANJE

0

BANJALUKA – Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić izjavila je da je tržište u Srpskoj trenutno stabilno i da nema straha od nestašice robe, te istakla da nadležne službe konstantno prate stanje s ciljem pravovremene intervencije.

Gašićeva je navela da je Vlada Srpske početkom marta donijela zaključak o pokretanju interventne nabavke osnovnih životnih namirnica, žitarica i nafte u ukupnoj vrijednosti od 15 miliona KM.

“U slučaju potrebe, nabavljeni proizvodi i sirovine biće pušteni u promet, s ciljem uspostavljanja stabilnosti tržišta”, rekla je Gašićeva za “Večernje novosti”.

Govoreći o rastu cijena u trgovinama, Gašićeva je ukazala da to u posljednje dvije godine predstavlja globalni problem koji se prvo posmatrao kao jedna od posljedica pandemije virusa korona, a sada sukoba Rusije i Ukrajine.

“Vlada Republike Srpske iskoristila je mogućnost da donese administrativne mjere ograničenja marži na osnovne životne namirnice i naftu. Nažalost, stalni rast nabavnih cijena proizvoda i sirovina utiče na rast cijena i pored tih mjera”, rekla je Gašićeva.

Osvrćući se na turističku sezonu, Gašićeva je istakla da su turistički pokazatelji sada i više nego ohrabrujući jer je broj turista u prva dva mjeseca ove godine znatno veći nego u istom periodu lani.

“Kada pogledamo brojke za 2021. godinu, ali i pokazatelje za prva dva meseca ove godine – možemo reći da se turizam u Srpskoj polako oporavlja”, rekla je Gašićeva.

Ona je istakla da je Vlada Republike Srpske odlučila da sa projektom turističkih vaučera nastavi i u ovoj godini jer turistički pokazatelji za 2021. kažu da je došlo do znatnog rasta broja domaćih turista i veruje se da je to jedan od rezultata projekta.

“Trenutno smo u procesu finalizacije svih potrebnih dokumenata i tehničkih uslova neophodnih za realizaciju projekta i očekujem da ćemo uskoro završiti sve te procedure i izaći u javnost sa datumom kada će projekat ponovo započeti”, rekla je Gašićeva.

Ona je naglasila i da potencijal za napredak u turističkom sektoru postoji u ruralnom turizmu, odnosno turizmu koji je okrenut prirodi i boravku u njoj, a to je upravo ono što Srpska nudi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име