Glasovi u Americi će se brojati danima, a ovo je trenutno stanje na izborima

0

VAŠINGTON – Američki zvaničnici poručili su građanima da slobodno mogu na spavanje, jer se pobjednik izbora neće znati danima.

Biračka mjesta su zatvorena već satima, ali ni Donald Tramp ni Džo Bajden i dalje ne mogu da proglase izbornu pobjedu. Ove godine je zbog pandemije korona virusa obroman broj birača glasao unaprijed poštom, pa bi brojanje tih glasova moglo da potraje danima.

Tramp trenutno vodi u ključnim državama Džordžiji, Sjevernoj Karolini, Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu, međutim, glasovi poštom još ni počeli da se broje u državama kao što su Mičigen, Viskonsin i Pensilvanija, a to bi moglo sve da preokrene, piše Blic.

Podsjetimo, kandidat mora da osvoji većinu od 270 glasova u sistemu koji se naziva elektorski koledž, po kome svaka država dobija određeni broj glasača ili “elektora“, otprilike proporcionalno svom broju stanovnika. Zbog toga je sada sav fokus na državama koje imaju najveći broj elektora.

Izborna mapa prema poslednjim rezultatima izgleda ovako:

Države koje još nisu proglasile rezultate su Mejn, Viskonsin, Mičigen, Pensilvanija, Severna Karolina, Džordžija, Nevada i Aljaska. One su uglavnom trenutno na između 70 i 90 odsto prebrojanih glasova, a i najvažnijim od njih Tramp trenutno vodi.

Posljednja država koju je Bajden osvojio je Arizona, a sa ovom pobjedom može da izgubi Pensilvaniju, a da ipak pobijedi na izborima ako osvoji Mičigen i Viskonsin. U Vinskonsinu gubi sa 47 procenta, a u Mičigenu sa 45.

Bajden se i dalje nada

– Izbori nisu završeni dok se ne izbroji svaki glas. Budite strpljivi. Dobro se osjećamo, sigurni smo da ćemo dobiti Arizonu – rekao je Džo Bajden u obraćanju pristalicama u Delaveru, prije nego što su objavljeni rezultati za Arizonu.

Demokratski kandidat je u kratkom obraćanju poručio pristalicama da se i dalje nadaju.

Rekao je da vjeruje u dobar ishod u Viskonsinu i Mičigenu i u Pensilvaniji.

– Dobićemo Pensilvaniju. Na putu smo da dobijemo ove izbore – rekao je on.

Tramp sprema proslavu

– Spremamo se za veliku proslavu. Spremni smo da izađemo naprijed i proslavimo. Ljudi su izašli u rekordnom broju. Pobijedili smo u Floridi i to je velika pobjeda. Pobijedili smo u velikoj državi Ohaju i Teksasu. Osvojili smo i Džordžiju. Jasno smo pobijedili i u Severnoj Karolini – rekao je Tramp u najnovijem obraćanju i zahvalio se američkom narodu na ogromnoj podršci.

On je izrazio i sumnju u to da je pobijedio Bajden u Arizoni, a tvrdi da je pobjedio u Pensilvaniji.

On je uvjeren i da pobjeđuje u Mičigenu i Viskonsinu, a rekao je i da mu nisu ni potrebne sve te pobjede jer je osvojio Teksas. Dodao je da je velika sramota što još nije proglašena njegova pobeda.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име