GRAĐANI DA PREDUZMU MJERE SAMOZAŠTITE ZBOG NAJAVLJENIH NOVIH PADAVINA

0

BIJELJINA – Civilna zaštita grada Bijeljina apelovala je da građani zbog najavljenih novih padavina i očekivanog porasta vodotoka preduzmu mjere samozaštite kako bi smanjili i preduprijedili eventualnu štetu od poplava.

Iz Civilne zaštite navode da su bujični vodotoci Janja, Gnjica, Lukavac, Modran i Tavna u svojim koritima, ali podsjećaju na upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda da se sutra i u petak, 16. juna, očekuju nove obilne padavine.

Kako napominju, tokom vikenda se može očekivati porast vodostaja rijeka Save i Drine, zbog čega će ekipe Civilne zaštite pratiti stanje na terenu i obilaziti potencijalno ugrožena područja.

Iz gradske Civilne zaštite napominju da je zbog čestih i obilnih padavina tlo već zasićeno vlagom, tako da i umjerena količina padavina može izazvati pojavu bujičnih poplava.

U saopštenju se navodi da Komisija za popis štete nastavlja da obilazi ugrožena područja na području Bijeljine kako bi popisala štetu pričinjenu u nedavnim bujičnim poplavama.

Vodostaj rijeke Save na području Semberije jutros se bio u blagom porastu, od 32 centimetra za 24 časa, ali izmjerena vrijednost na vodomjernoj stanici “Jamena” od plus 734 centimetra je ispod redovne kote odbrane od poplava.

Vodostaj rijeke Drine na vodomjernoj stanici “Radalj” iznosio je plus 191 centimetar, dok se redovna odbrana od poplava na ovoj rijeci na području Semberije uvodi kada vodostaj na toj stanici dostigne kotu od plus 450 centimetara.

Prema ranijem saopštenju Republičke uprave civilne zaštite, očekuje se porast vodostaja pritoka rijeka u gornjem i srednjem slivu rijeke Drine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име