Građani Zvornika protiv dalje izgradnje mini hidroelektrana

0

ZVORNIK – Zaključak sa  današnje rasprave o nacrtu dozvole za izgradnju male hidroelektrane „Medoš“  je da su građani  protiv daljih  izgradnji mini hidroelektrana na rijeci Drinjači.

Kako su rekli, na području Milića i Zvornika prema njihovim saznanjima planirana je izgradnja još šest do sedam mini hidroelektrana za koje smatraju da će uništiti ne samo rijeku Drinjaču, već će narušiti  ekološku sredinu,  ali i poremetiti cjelokupan život mještana na području na kojem se gradi.

Oni su, kako između ostalog prenosi radioosvit.com, javnu raspravu iskoristili da, na te činjenice upozore predstavnike Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske.

Javna rasprava o nacrtu dozvole za izgradnju male hidroelektrane „Medoš“ organizovana je  po zahtjevu „Medoš One“ d.o.o.  Na javnoj raspravi čiji je cilj bio  pribavljanje komentara na nacrt dozvole, prisustvovao je veći broj građana i predstavnika nevladinih organizacija sa teritorije grada Zvornika.

Nikola Cvejić, član UO Sportsko ribolovnog saveza Republike Srpske je istakao da su građani i predstavnici nevladinog sektora mislili da je riječ o izgradnji nove mini hidroelektrane, a ne o projektu koji je već započeo, odnosno koji je izgrađen i koji se nalazi na području MZ Glodi i da je sada u toku postupak za pribavljanje dodatnih dozvola za izgradnju.  On je pozdravio što je organizovana javna rasprava, jer do sada nisu imali priliku, kako je rekao, da prisustvuju istim.

– Mi, ispred Sportsko ribolovnog saveza Republike Srpske, smo izričito protiv izgradnje svih vrsta mini hidroelektrana. Mi smo na nedavnoj sjednici Skupštine donijeli odluku da se svim nadležnim institucijama i  ministarstvima pošalje apel da se ukinu sve dozvole za gradnju mini hidroelektarna, te da se preispitaju sve dozvole koje su dobijene od nadležnih institucija – rekao je Cvejić.

On je istakao da je na rijeci Drinjači već izgrađena jedna mini hidroelektrana, čiji su investitori dobili dozvolu, bez saglasnosti SRU „Bistro“ iz Zvornika.

– Kada treba da se uđe u sam proces izgradnje mini hidroelektrana, investitor je dužan da dobije dozvolu i od korisnika voda, u ovom slučaju SRU „Bistro“, ali to nije učinjeno. Mini hidroelektrana je izgrađena i stvorila je mnoge probleme ribolovcima,  jer je često dolazilo do pomora ribe. Nijedna mini hidroelektrana nije dobila dozvolu Udruženja ribolovaca iz Zvornika za izgradnju – naglasio  je Cvejić i dodao da je rijeka Drinjača bila jedno od najvećih mrestilišta ne samo na području grada Zvornika već i šire.

– Nama ne smeta toliko izgradnja ove male hidroelektrane, ali nam smeta što je najavljena izgradnja još jedne, zbog čega smo nervozni i vjerujte nismo sinoć mogli da spavamo jer smo mislili da je Javna rasprava vezana za tu izgradnju – rekao je, između ostalih,  Mehmed Ademović, predstavnik građana MZ Glodi.

Na pitanje koja je razlika između dalje gradnje postojeće male hidoelektrane i drugog projekta Ademović kaže da će 17 kilometara same rijeke biti uništeno, te da bi nekoliko mjesnih  zajednica, koje se naslanjaju na rijeku Drinjaču, ostale  bez vode.

Savo Mandić, direktor mini hidroelektrane „Medoš“ je rekao da od samog početka imaju dobru komunikaciju sa mještanima.

– Obnovićemo puteve koji su radovima oštećeni, mini hidroelektrana ima adekvatnu riblju stazu i u svakom trenutku će propuštati propisani biološki minimum kojim smo uslovljeni zakonom. Predviđeno je da mini hidroelektrana ne radi dva ili tri mjeseca u toku godine, kada je nizak vodostaj – rekao je Mandić i dodao da je planirano da do 11. decembra, do kada im važi građevinska dozvola, mini hidroelektrana „Medoš“ u MZ Glodi bude završena.

Organizator Javne rasprave o nacrtu dozvole za izgradnju male hidroelektrane „Medoš“  je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske koja je u postupku izdavanje dozvole za izgradnju male hidroelektrane koja se gradi na teritoriji grada Zvornika.

(Izvor: radioosvit.com)

FOTO: infobirac.net

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име