I dalje traje potraga za odbjeglim kengurom u Bijeljini

0
BIJEČJINA – “Nešto više od 60 dana semberskom ravnicom luta odbjegli kengur imena Koki Kol, a koji je nestao sa Ranča Tanasić.
Građani su više puta dojavljivali da su ga viđali na raznim lokacijama, a kako kažu pobjegao je dok su se djeca igrala sa njim, a kapija ostala otvorena.
Egzotični bjegunac Koki Kol nedavno je umalo uhvaćen u jednom semberskom domaćinstvu kada se našao u plasteniku gdje su ga domaćini i zatvorili. Plastenik je međutim bio šupalj pa je kengur ipak uspio pobjeći. Potraga za njim se nastavila, a ubrzo bio podignut i dron, ali od te akcije kengur je bio brži.

“Međutim, dok su došli ovi iz komunalnog i civilne zaštite, staklenik je bio šupalj, tako da je on uspio da izađe. Oni su u tom momentu dizali i dron, i to se sve odigralo u 10-15 minuta i nisu uspjeli sa dronom, u krugu od 5 kilometara, nisu uspjeli da ga lociraju, znači da je daleko odmah otišao”, kaže Nikola Tanasić –  vlasnik Ranča “Tanasić”.

U potrazi za kengurom, pored građana podršku su pružile mnoge ustanove i organizacije. Prvi su u pomoć pritekli Civilna zaštita i Lovački savez RS.

“Pošto mi nemamo opremu koja je namijenjena baš za hvatanje životinja, pogotovo ne kengura, mi smo pozvali naše prijatelje koji sarađuju sa Udruženjem ribolovaca “Riba” i dali su nam mreže koje oduzimaju tokom godina sa naših rijeka. Pa smo otišli na lice mjesta, međutim kengur nije bio tu. Mi smo imali ideju da ga okružimo tim mrežama pa da probamo da ga uhvatimo, međutim kengur je već bio pobjegao. Tako da smo zvali jednog našeg pripadnika koji ima svoj dron”, kaže Nenad Jovanović, Civilna zaštita Grada Bijeljina.

“Lovački savez raspolaže sa svom tehnikom koja je moguća da se upotrijebi za potragom neke životinje koja je u nevolji. Do danas vlasnik kengura nije  se obratio Lovačkom savezu, a mi imamo interventni tim koji odluku, sastavljen od 12 eminentnih stručnjaka iz oblasti toga, da možemo da uspavamo, imamo dron, imamo sve mogućnosti da ga nađemo i da ga adekvatno vratimo na njegovo mjesto”, kaže Živojin Lazić, sekretar Lovačkog saveza RS.

Ima strah ima od ljudi, a najviše se plaši pasa. Tropska je životinja i ne podnosi niske temperature. Zbog toga se boje da ukoliko ga na vrijeme ne pronađu, Koki Kol neće preživjeti zimu.

“Ajde da kažemo da još uvijek može da podnese ovu temperaturu dok ne krenu minusi, ipak je to tropska životinja. Što se tiče hrane, ipak je stala vegetacija, još ovo lišće i ovo što je ostalo, eventualno kukuruz sada kad je skinut pa da je šta ostalo da on može da iskoristi da pojede. Ali u narednom periodu će mu sigurno biti teško preživjeti”, kaže Nikola Tanasić.

Kengur je star godinu i po dana. U Semberiju je stigao iz Češke. Vlasnici su ponudili nagradu onome ko uspije da ga uhvati. Svaka informacija o njemu je od koristi, a javiti se mogu na broj telefona 065 / 983 – 883.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име