Incko podnio izvještaj pred SB UN: Nema crtanja novih mapa

0

BEOGRAD – Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je u izvještaju pred Savjetom bezbjednosti UN da pandemija virusa korona nastavlja otkrivati ozbiljnu disfunkcionalnost u BiH, te dodao da neće biti iscrtavanja nove mape i da se pominjanje izraza “mirnog razlaza” može tumačiti, kako kaže, samo kao prijetnja.

Incko smatra da politički lideri i vlasti u BiH prečesto žrtvuju jedinstven i koordinisan pristup u borbi protiv pandemije i ublažavanju njenog uticaja na stanovništvo i ekonomiju u korist postizanja “političkih poena jedan protiv drugog”.

“To je dovelo do situacije u kojoj su, u odsustvu mjera koje su sprovodile nadležne vlasti na nivou BiH, entiteti preduzeli jednostrane i nekoordinisane mjere, što je rezultiralo preduzimanjem različitih rješenja u različitim dijelovima teritorije BiH”, mišljenja je Incko.

On se posebno osvrnuo na pominjanje izraza “mirnog razlaza”, odnosno poziva vlasti Republike Srpske koji predviđa i povlačenje međunarodnog vojnog prisustva u zemlji, te istakao da se “to može protumačiti samo kao prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i samim tim miru i stabilnosti zemlje”.

“Moram da ponovim da je Savjet za implementaciju mira više puta istakao svoju nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i fundamentalnoj strukturi BiH, kao jedinstvenoj, suverenoj državi koju čine dva entiteta. U BiH neće biti iscrtavanja nove mape”, kaže Incko.

On se u izvještaju, između ostalog, osvrnuo i na “negiranje genocida”, kao i na “veličanje ratnih zločinaca”.

U tom kontekstu, pored Srba koje je kritikovao, pomenuo je i Hrvate i naveo primjer iz Mostara od 29. novembra prošle godine kada je organizovan komemartivni skup posvećen Slobodanu Praljku, a ukazao je i na skup podrške od 27. januara ove godine Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa tzv. Armije BiH.

Tim povodom je podsjetio i na ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Biseru Turković za koju je rekao da je pohvalila Mahmuljina i nazvala ga “braniocem BiH”, a on je osuđen za ratni zločin nad Srbima. Incko je ukazao i da je Turkovićeva osudila osuđujuću odluku Suda BiH Mahmuljinu.

Predstavnik SAD je rekla da nijedan entitet BiH ne može postojati van BiH. Ona je pozvala na formiranje federalne vlade u BiH, jačanje institucija i borbu protiv korupcije i približavanje standardima EU.

Osudila je političare u BiH koji se fokusiraju na etno-nacionalističke ciljeve.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име