INICIJATIVA SINDIKATA ZA OTKUP DRŽAVNOG POTRAŽIVANJA U “BIRČU”

0

ZVORNIK – Radnici kompanije “Alumina” iz Zvornika spremni su da u cijelosti otkupe državna potraživanja u stečajnoj masi Fabrike glinice “Birač”, navedeno je danas u inicijativi Sindikalnog odbora metalske industrije i rudarstva ove kompanije.
“Sa ciljem nalaženja mogućnosti otkupa državnog potraživanja u stečajnoj masi `Birča` nudimo otkup svih ostalih državnih potraživanja u cijelosti, jer imamo dovoljan broj zainteresovanih radnika koji su spremni da se kreditno zaduže za ovu namjenu”, navodi se u inicijativi.

Priznata potraživanja povjerilaca u ovom stečajnom postupku iznose 90,5 miliona KM, od kojih su državna potraživanja oko 42,5 miliona KM /Poreska uprava Republike Srpske, Ministarstvo finansija, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/, Fond zdravstvenog osiguranja i “Elektro-Bijeljina” iz Bijeljine/.

Imajući u vidu u kakvom je položaju bila “Alumina” 2013. godine, kada je otvoren stečaj nad Fabrikom glinice “Birač”, a u kakvoj je poziciji sada, nesumnjivo se može vidjeti koliki su doprinos imali radnici i menadžment “Alumine” u podizanju ovog privrednog giganta koji je bio u gotovo bezizlaznoj situaciji.

Ističući da bez napora menadžmenta i radnika ne bi bilo moguće ostvariti postignute poslovne rezultate, Sindikalni odbor “Alumine” je u inicijativi za otkup potraživanja naveo i da su se u tom periodu redovno izmirivali svi porezi i doprinosi, koji uopšte nisu mali.

“Broj radnika u odnosu na 2013. godinu porastao je za 50 odsto, odnosno kompanija `Alumina` trenutno zapošljava oko 1.500 radnika koji su kreditno sposobni za prenos/otkup potraživanja”, navodi se u inicijativi Sindikalnog odbora ove kompanije.

Sada, kada su ključni sporovi, koji su vođeni nad “Birčem” riješeni i kad stečajni postupak može da se privede kraju, radnici su izrazili želju, a imaju i pravo, da budu uključeni u postupak namirenja i prodaje, odnosno otkupa potraživanja u stečajnoj masi.

Sindikalni odbor kompanije “Alumina” je u ime radnika i Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske uputio ovu inicijativu predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, ministru finansija Zori Vidović, Poreskoj upravi, Fondu PIO, Fondu zdravstvenog osiguranja i stečajnom upravniku Fabrike glinice “Birač” u stečaju Lazaru Đurđeviću.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име