INSPEKTORI SIPE U PROSTORIJAMA SLUŽBENOG GLASNIKA

0

BANJALUKA – Inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ danas su u prostorijama Službenog glasnika Republike Srpske u Banjaluci prikupljali informacije, saznaje Srna.

Inspektori su došli u Službeni glasnik, nakon što je v.d. direktora Miloš Lukić objavio ukaze predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, odnosno zakone usvojene u Narodnoj skupštini Republike Srpske o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i neobjavljivanju odluka visokog predstavnika.

Lukić je ranije rekao da su inspektori Sipe u telefonskom razgovoru najavili dolazak u prostorije Službenog glasnika da bi prikupili informacije po nalogu Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet povodom potpisivanja odluke i objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske ukaza predsjednika Srpske.

NJemački državljanin Kristijan Šmit, koji se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, rekao je 1. jula da je “odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske”.

Lukić je ranije za Srnu rekao da bi krivično djelo bilo neobjavljivanje odluka u Službenom glasniku institucija Republike Srpske koji su ranije prošli svu zakonsku proceduru, te dodao da je Šmit taj koji krši zakone.

Ukaz predsjednika Srpske o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske i Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske objavljeni su prije dva dana u Službenom glasniku Srpske.

Riječ je o Zakonu o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, kojim je onemogućeno objavljivanje odluka OHR-a i Kristijana Šmita u Službenom glasniku Republike Srpske, kao i o Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj koji predviđa da se odluke ovog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име