Istraga zbog TROVANJA TRIHINELOM u Bijeljini

0

BIJELJINA – Okružno tužilaštvo Bijeljina istražuje navode iz krivične prijave u vezi sa trovanjem građana trihinelom, potvrdili su u ovom tužilaštvu, piše Srpskainfo.

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini postupa po predmetnoj krivičnoj prijavi i preduzete su i preduzimaju se i dalje radnje iz nadležnosti Tužilaštva. Ujedno želimo da napomenemo da JZU bolnica ,,Sveti Vračevi” u Bijeljini, iako je bila u obavezi da pojavu zarazne bolesti, odnosno liječenje pacijenata sa zaraznom bolesti (u ovom slučaju trihinelom) obavijesti nadležne organe, među kojima policiju i tužilaštvo, niti jednim aktom to nije učinjeno – naveli su ovo u bijeljinskom tužilaštvu u dopisu ministru pravde RS Antonu Kasipoviću.

Ministar Kasipović je, naime, tužiocima u Bijeljini proslijedio pitanje narodnog poslanika Milice Lovrić iz Kluba poslanika SNSD.

Ona je još 10. februara postavila pitanje zašto Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini nije preduzelo nikakve istražne radnje povodom krivične prijave koja se odnosi na “masovno trovanje trihinelom u Bijeljini”.

U prilogu poslaničkog pitanja je dostavila krivičnu prijavu koju je podnio Ljubomir Stević iz Bijeljine protiv Milorada Živkovića iz Sremske Mitrovice.

Lovrićeva, koja je bila raniji direktor JZU “Sveti Vračevi” Bijeljina, nije htjela ništa da komentariše za Srpskainfo.

Nadležne u bolnici “Sveti Vračevi” smo pitali zašto nisu prijavili slučaj trovanja trihinelom, pozivajući se na odgovor tužilaca u vezi sa konkretnim slučajem.

– Shodno važećem Pravilniku o prijavi zaraznih bolesti u RS, JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ Bijeljina je nadležnoj Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja u Bijeljini uredno prijavila sva tri slučaja trihinele kod pacijenata koji su liječeni u našoj zdravstvenoj ustanovi – kratak je odgovor iz bolnice.

Nisu odgovorili na pitanje kakav je rezultat liječenja i kada se to desilo.

ZARAŽENI U RESTORANU

Po ranijim medijskim pisanjima, do zaraze je došlo krajem januara u jednom ugostiteljskom objektu. Navodno, gosti su jeli kobasicu koja je stigla iz Srbije, a neki su i hospitalizovani.

Trihineloza je parazitarna bolest koja se javlja nakon konzumiranja nedovoljno termički obrađenog svinjskog mesa, a koje sadrži ciste parazita pod imenom trichinella spiralis.

(Tekst i foto: Srpskainfo.com)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име