Izborna kampanja u BiH počinje 16. oktobra

0

SARAJEVO – Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) saopštila je da će izborna kampanja za lokalne izbore u BiH zvanično početi 16. oktobra i trajati 30 dana, uz podsjećanje na obavezu poštivanja odrebi Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata od dana raspisivanja do dana održavanja lokalnih izbora 15. novembra.

Iz RAK-a preciziraju da se obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi na sve pružaoce audiovizualnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH.

U skladu s tim, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja počinje u periodu od 30 dana prije dana izbora, odnosno 16. oktobra.

Pružaoci audiovizualnih medijskih usluga i medijskih usluga radija obavezni su dostaviti RAK-u raspored planiranih izbornih programa najkasnije sedam dana prije početka izborne kampanje, kao i važeće cjenovnike marketinških usluga najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje.

Izborna ćutnja počeće 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 14. novembra u 7.00 časova i traje do njihovog zatvaranja.

RAK je pozvao sve televizijske stanice da praćenje izborne kampanje, odnosno izborne programe, u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim osobama sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidnim osobama.

U programima poput izbornih hronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata, preporučuje se osigurati tumačenje na znakovni jezik ili titlovanje.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име