IZIS OMOGUĆAVA BRŽI I LAKŠI PRISTUP ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI

0

ZVORNIK – Integrisani zdravstveni informacioni sistem /IZIS/ omogućava lakši rad zdravstvenim radnicima jer na jednom mjestu imaju detaljan uvid u istoriju liječenja pacijentima, a osiguranicima pruža brži i lakši pristup zdravstvenoj zaštiti, smatra rukovodilac Filijale zdravstvenog osiguranja Zvornik Dragan Riđošić.

“Prednost IZIS projekta je u tome da ljekari na jednom mjestu imaju detaljan uvid u istoriju liječenja pacijenta, odnosno sve važne podatke vezane za alergije, hronična oboljenja, kontinuirane terapije, te druge usluge i dijagnostičke procedure”, rekao je Riđošić.

Kada je riječ o prednostima za osiguranika, Riđošić je naveo da je elektronska zdravstvena kartica, koja mijenja klasičnu zdravstvenu knjižicu, dokument pomoću kojeg su u zdravstvenom kartonu dostupni svi podaci osiguranika koji se liječi.

Riđošić je rekao da IZIS omogućava i brži protok zdravstvenih informacija, jer osiguranik od ljekara porodične medicine ide direktno u apoteku po lijek bez recepta budući da je elektronski recept dostupan u svakoj apoteci.

“Prednosti osiguranika ili pacijenta, koji se liječi u zdravstvenim ustnovama, ogleda se i u tome što se na jednom mjestu vide svi zdravstveni podaci, bez obzira da li se liječio u Trebinju, Zvorniku, Banjaluci ili u nekom drugom mjestu”, naveo je Riđošić.

Riđošić je naglasio da je privatnost pacijenata zagarantovana jer je prisustvo zdravstvenim podacima dozvoljeno samo onim ljekarima koji dobiju određenu šifru da mogu da uđu u sistem koji je u vezi sa tim pacijentom i koji se liječe.

“Zaštita podataka je, s jedne strane, 100 odsto obezbijeđena, dok je s druge strane potrebna tehnička oprema čiji je nosilac nabavke Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, ustupljena svim zdravstvenim ustanovama širom Republike Srpske”, rekao je Riđošić.

On je dodao da su svi zdravstveni radnici koji rade u IZIS sistemu prošli potrebnu stručnu obuku.

Zvornička Filijala, koja pokriva regiju Birač, odnosno opštine Osmake, Srebrenicu, Bratunac, Miliće, Vlasenicu, Šekoviće i grad Zvornik, podijelila je oko 76.500 elektronskih kartica.

Riđošić je podsjetio da u regiji Birač trenutno ima 95.327 osiguranih i neosiguranih lica, da još ima osiguranih i neosiguranih lica koja nisu podigla elektronske zdravstvene kartice, ali da je poziv za preuzimanje otvoren do Nove godine, kada ističe rok klasičnim zdravstvenim knjižicama.

Riđošić je istakao da je samo u gradu Zvorniku izdato oko 40.000 elektronskih zdravstvenih kartica i da su u ovaj sistem, osim Poreske uprave, uvezane sve zdravstvene ustanove, odnosno bolnice, domovi zdravlja, apoteke, uključujući i privatne, koje imaju potpisan ugovor sa zvorničkom Filijalom zdravstvenog osiguranja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име