IZMIJENJENIM ZAKONOM OMOGUĆAVA SE PONIŠTAVANJE RATNOG STAŽA

0

BANJALUKA – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas da će izmjenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju /PIO/ biće omogućeno svim borcima nekadašnjih Oružanih snaga Republike Srpske da ponište ratni staž koji im je upisan u radne knjižice.

“Bilo je mnogo zahtjeva za poništavanje upisanog ratnog staža. Najveći dio njih je dolazio od naših iz Republike Srpske koji su zaposleni u bezbjednosnim agencijama na nivou BiH, jer su bili u neravnopravnom položaju u odnosu na svoje kolege iz Federacije BiH /FBiH/”, rekao je Milunović novinarima u Banjaluci.

On je pojasnio da se u FBiH njihov ratni staž ne upisuje, nego se obračunava prilikom odlaska u penziju, dok je drugačiji sistem u Srpskoj.

“Tu je došlo do razlike u istom organu u ostvarivanju prava, tako da su zaposleni u bezbjednosnim agencijama na nivou BiH morali ranije u penziju od svojih kolega. Ovim izmjenama će biti omogućeno da se na lični zahtjev taj staž, odnosno rješenje kojim je utvrđen može poništiti i oni će moći imati duži radni vijek za taj period koji im je prethodno upisan”, naveo je Milunović.

On je dodao da će se izmjene Zakona o PIO, koje je utvrdila Vlada Srpske, naći pred poslanicima Narodne skupštine po hitnom postupku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име